Начало / Свят / 100 хиляди броя на „Разказвачът” ще се раздават в Берлин и Виена

100 хиляди броя на „Разказвачът” ще се раздават в Берлин и Виена

Книгата на Марио Варгас Льоса беше избрана за традиционната гратис акция през октомври

Сто хиляди екземпляра от „Разказвачът” на нобеловия лауреат за литература за 2010 г. Марио Варгас Льоса ще бъдат раздадени безплатно в средата на октомври във Виена и Берлин, съобщи diepresse.com.

Поводът е 10-годишният юбилей на Виенската акция по раздаване на книги, която всяка година популяризира четенето по този начин. Миналата година организаторите, които традиционно получават подкрепата на книжарниците в австрийската столица, подариха 100 000 броя от романа „Балзак и малката китайска шивачка” на китайския писател Даи Сийе. В акциите досега са влизали и романите „Много сини очи” на Тони Морисън, „Тайният хляб” на Йоханес Марио Зимел и други.

Раздаването на книгите се случва в библиотеки, книжарници, кафенета, читалища, общински служби. За първи път събитието ще се проведе в две европейски столици едновременно, досега мястото е било винаги само Виена.

„Разказвачът” описва културата на индианците в долината на Амазонка и е преведен на български език. Други известни творби на перуанеца Льоса са „Зелената къща”, „Леля Хулия и писачът”, „Празникът на Козела”, „Лудориите на лошото момиче”. Авторът живее в Испания, след като през 1990 г. загуби изборите за президент в Перу.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

ПЕТКО СЛАВОВ ВЕЛИКА САМОТА PHOTO

Петко Славов: Музиката е единственото нещо освен любовта, което придава смисъл

„Въпреки любовта“ е книга, която четем и слушаме музика зад думите Това е дебютния роман …