Начало / България / Кристофър Бъкстон: Във вашата история намерих драма, достойна за перото на Шекспир

Кристофър Бъкстон: Във вашата история намерих драма, достойна за перото на Шекспир

Авторът на „Радослава и викингският принц” сам представи книгата си

„Аз съм като Бербатов, не живея в Лондон. В България съм от бай-Тошово та до бат-Бойково време. Бургаски зет съм. От 1977 г. живея в тази сложна и неочаквана страна”. Така Кристофър Бъкстон развесели публиката в софийската книжарница „Хеликон-България” .

Делово, без излишни приказки, англичанинът представи лично книгата си „Радослава и викингският принц”.

„За Лесли Поулс Хартли – авторът на „Посредникът”, миналото е една друга страна. Тук в България не е така, миналото е близо до сърцата на хората. Имам две генерални теми в книгата си – за предателството, което го има във всички нас, и за националната катастрофа. Идеята на „Радослава и викингският принц” е в мен от 30 години. Когато дойдох в България, сериозните исторически изследвания в книжарниците бяха малко, затова четях исторически романи. Талев ме вдъхновяваше. Има фатална симетрия в трагедията на семейството на Самуил и на целия му род. Намерих драма, достойна за перото на Шекспир. Ползвах много исторически източници, предимно на английски,защото българските са твърде малко. Използвах пет
гледни точки на най-важните свидетели. Истината има много лица. Убеден съм, че историята е капан за този, който я смята за много елементарна. С „Радослава и викингският принц” сключвам договор с читателя, защото аз не мога да мисля вместо вас”, категорично заяви Кристофър Бъкстън.
Писателят Емил Андреев благодари на английския си колега за популяризацията на България във Великобритания и го попита дали се интересува от по-новата историята на страната ни.

„Да, войните, особено Балканските и Първата световна. Плакал съм в стаята на Димчо Дебелянов, когато бях в Копривщица. Възхищавам се и на идеите на Стамболийски”,отговори Бъкстън, а публиката не спести аплодисментите си.

На 30 юни английският писател ще представи „Радослава и викингският принц” в книжарницата на „Хеликон” в Бургас. Премиерата е с начален час 18.

Прочетете още

С актрисата Лили Сучева, която чете откъс от романана премиерата_

Гергана Лаптева за новата си книга: Написах „Момичето от портрета“ с тангата на Гардел и Пиацола

Шепа българи в чужд свят са съхранили страната в сърцата си Книга след книга, стилът …