Начало / България / 105-годишнината от рождението на Доналд Бисет отбелязаха децата от Благоевград

105-годишнината от рождението на Доналд Бисет отбелязаха децата от Благоевград

Днес, 21 август, в читалнята на Детския отдел на библиотека „Димитър Талев” (Благоевград) беше отбелязана 105-годишнината от рождението на британския актьор и писател Доналд Бисет. Детското утро е под надслов „Небивалици“.

В детското утро участваха деца  от  дома за деца, лишени от родителски грижи „Св. Николай Мирликийски”, от център за настаняване от семеен тип , от образователен център „Еврика” , от езикова школа „Магнаура”, от частна занималня „Happy Kids Housе” и деца, редовни читатели на библиотеката.

Доналд Бисет е английски актьор, разказвач, художник илюстратор и писател. От 1933 г. е актьор, играл е и в Кралския Шекспиров театър в Стратфорд на Ейвън. Играл е в „Много шум за нищо“, „Сън в лятна нощ“, „Макбет“ – от Шекспир, в музикалната комедия на английския драматург от осемнадесети век Джон Гей „Просяшка опера“, пиесата на английския писател от осемнадесети век Оливър Голдсмит „Нощ за грешки“.Като разказвач (четец) е издал серии дългосвирещи плочи (около двеста на брой) със записи на известни романи, като „Викарият от Уейкфийлд“ на Оливър Голдсмит, „Последните дни на Помпей“ на Едуард Булвер-Литън и „Моби Дик“ на Херман Мелвил. Работи и като озвучаващ артист в киното и телевизията. Заедно с работата си в театъра започва през 1949 г. да се снима в различни филми. Богата му актьорска кариера от участие в 57-филма и телевизионни сериали продължава почти до смъртта му. От 1953 г. води вечерно телевизионно предаване за деца, като всяка вечер разказва по една приказка, съпроводена със забавни рисунки нарисувани от него. В началото изпълнява чужди произведения, докато един ден му хрумва да разкаже приказка, измислена от него в традициите на английския фолклор. Работата му се възприема много добре и той започва да пише приказки за деца, съчетавайки уменията си на актьор, писател и художник. Първият му сборник с представените приказки „Anytime Stories” е издаден през 1954 г.

Автор е общо на 40 смешни, занимателни и поетични книги за деца. Те са преведени на 17 езика по света. Най-известните му герои в тях са мистър Крокотак, тигърчето Ррррр, и др. Доналд Бисет умира на 18 август 1995 г. в Лондон.

Книги от Бисет тук

Прочетете още

anita-jankovic-AowxSxBwv_4-unsplash

Четене преди сън удвоява речника на децата

Книгите са ключови за тях Четящите родители са истинска благословия за най-малките – достатъчно е …