Начало / България / Юбилейна изложба в чест на Вазов

Юбилейна изложба в чест на Вазов

„Памет за признанието” се открива в НДК

Национален литературен музей Къща музей “Иван Вазов” (София) и Национален дворец на културата откриват на 17 юни юбилейната изложба „Памет за признанието”, посветена на 85-годишнината от създаването на първия български литературен музей. Експозицията ще бъде подредена в Артгалерия, НДК. Официалното откриване е в 18.30 ч.

Посетителите могат да подаръците, които Иван Вазов е получил за два от юбилеите си, сред тях и лични вещи – картини от Мърквичка и Антон Митов; поздравителни адреси; шаржове и илюстрации. Над петдесет експоната от фонда на първия български литературен музей ще бъдат отново достъпни.

Само няколко дни след смъртта на Иван Вазов на 22 септември 1921 г. министърът на просвещението Стоян Омарчевски внася в Народното събрание обширен доклад с мотивите за превръщането на Вазовия дом в музей. Пет години по-късно, на 26 ноември 1926 г., е официално открит първият български литературен музей. Негов първи уредник в продължение на двайсет години е Елин Пелин.

Къщата на Иван Вазов е построена през 1895 г. върху наследствено място и с голям заем, изтеглен от писателя. Тук той живее и работи най-дълго време и създава някои от знаковите си книги: “Скитншки песни” и “Люлека ми замириса, “Драски и шарки”, “Видено и чуто”, написва най-известните си исторически драми “Към пропаст” и “Борислав”, комедията си “Службогонци”.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

468125_384558438323535_2032765979_o

Истории за 3 март и Освобождението

Книги, в които трепти духът на народа По правило миналото е най-големият учител – колкото …