Начало / Свят / Публикуваха дневника на Че Гевара в Хавана

Публикуваха дневника на Че Гевара в Хавана

Австралийска фирма стои зад изданието

В Куба е публикуван дневникът, който известният революционер комунист Ернесто Че Гевара си е водил по време на партизанската кампания, извела Фидел Кастро на власт през 1959 г., предадоха световните медии. „Дневник на войника” е публикуван от австралийската фирма „Оушън Прес/Оушън Сур”, а е редактирана от Центъра за изследвания за Че Гевара, оглавяван от неговата вдовица Алейда Марч.

Роден в Росарио, Аржентина, на 14 юни 1928 година, Че Гевара среща Фидел Кастро в Мексико Сити през 1956 г. Двамата тръгват на поход за свалянето на диктатурата на Батиста, чийто кървав режим властва над Куба две десетилетия.

По време на кампания в Сиера Маестра Че е провъзгласен за „команданте” от Кастро. Записки от въпросната партизанска акция са публикувани под заглавие „Епизоди от кубинската революционна война”.

Ернесто Че Гевара е заловен от военните на Боливия по време на акция в страната. Екзекутиран е на 9 октомври 1967 г. През 1997 г. останките му са преместени в Куба и погребани в гробницата „Санта Клара” на 175 километра на изток от Хавана.

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …