Начало / Свят / Мао Дзедун, Бисмарк и Караваджо в битка за награда „Самюъл Джонсън”

Мао Дзедун, Бисмарк и Караваджо в битка за награда „Самюъл Джонсън”

„Най-добрите истории са истинските” е мотото на конкурса

Шест са номинациите за престижната награда за нехудожествена литература „Самюъл Джонсън”, предадоха световните медии. Сред фаворитите са: историята за тежката криза в Китай (1958-1962 г.) „Великият глад на Мао” от Франк Дикьотер ,биографията на обединителя на Германия „Бисмарк: Животът” от Джонатан Стайнбърг и „Караваджо” – описание на мрачния и опасен живот на великия художник от Андрю Греъм Диксън.

Листът се допълва от „Изгнаниците на свободата” на Мая Джасаноф, „Рационалният оптимист” на Мат Ридли и „Отхвърлените” на Джон Стъбс. Председателят на журито Бен Макинтайър – историк и журналист, смята, че номинираните книги са „Доказателство за широчината и дълбочината на нехудожественото писане. Още преди да сме започнали да дискутираме мога да заявя, че една от тези книги заслужава да спечели, но никоя не заслужава да загуби”.

Победителят ще стане ясен на 6 юли, съобщава „Гардиън”.

Наградата „Самюел Джонсън” е на името на великия английски поет, есеист, литературен критик и лексикограф, живял през ХVІІІ век. Най-крилатата му фраза е „Крайният резултат на всички амбиции е да бъдеш щастлив вкъщи”. Призът се връчва всяка година под мотото „Най-добрите истории са истинските”. Първото издание е през 1999 г. Сумата, която получава победителят, е 20 000 паунда. Парите идват от анонимни дарители. Конкурсът е под егидата на Би Би Си.

Богато разнообразие от над 20 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg или на 02 460 40 40!

Прочетете още

PeterMayBarryAward

Непоискан роман на Питър Мей се превърна в бестселър

Писателят удари десетката с „Карантина” Когато някой писател прибере неиздадените си романи в чекмеджето, обикновено …