Начало / България / Дейвид Ланю отново в България

Дейвид Ланю отново в България

Американският автор отказва да получава пари за авторските си права

Американският майстор на хайку проф.Дейвид Ланю ще бъде отново в София за да представи романа си „Сегавечно”. Авторът е известен на българските читатели с „Човекът, който пишеше хайку”, „Смеещият се Буда” и „Хайку войни”. Премиерата на книгата ще бъде в столичната книжарница „Хеликон-България” в петък, 17 юни, от 18 ч. Миналата година Ланю представи „Хайку войни” в „Хеликон-Витоша”.

В момента във „Фейсбук” (http://www.facebook.com/haiku.segavechno) тече конкурс за хумористично хайку/стихче във връзка със „Сегавечно”, наградите от който ще бъдат връчени по време на представянето на книгата.

Дейвид Ланю е създател на интересен жанр в художествената литература – хайку роман. Тази чудновата комбинация се получава от класически разказ в хумористичен стил, като сред страниците герои някак между другото творят кратките тристишия, характерни за древната японска поетична традиция. Повечето от хайкутата са авторски, а тъй като Дейвид Ланю е научил японски, за да може да превежда древните поети, някои от включените хайкута са на изтъкнати представители на японската школа.

Американският писател е уникален и с още нещо – той не желае да му бъдат плащани авторски права за преводите, а за превода на български прави всичко по силите си да осигури външно финансиране. Тази доброжелателност отличава рязко Ланю на фона на огромната част западни автори, които рядко се интересуват от ситуацията на малките пазари като българския.

Прочетете още

anita-jankovic-AowxSxBwv_4-unsplash

Четене преди сън удвоява речника на децата

Книгите са ключови за тях Четящите родители са истинска благословия за най-малките – достатъчно е …