Начало / Свят / Елиф Шафак: Вдъхновяват ме противоречивите личности като Форуг Фарохзад

Елиф Шафак: Вдъхновяват ме противоречивите личности като Форуг Фарохзад

Авторката на „Любов” беше гост на литературния фестивал „Хей” в Уелс

Турската писателка Елиф Шафак, нашумяла в България с романа си „Любов”, сподели на фестивала „Хей”, че черпи вдъхновение от противоречивите личности. За Шафак перфектни хора няма и уважава тези, които са способни да признават грешките си.

Авторката казва, че за нея пример е иранската поетеса Форуг Фарохзад. „Тя е живяла в изключително патриархално и затворено общество, но е пробила своя път като жена на изкуството. Също така е била разведена, което е било нещо срамно. Фарохзад никога не е крила, че греши. Тя има една поема, която започва с „Аз съгреших”. Въпреки безпощадните критики, тя е писала и не се е отказала до последния си миг”, казва Шафак, цитирана от „Телеграф”. Форуг Фарохзад е най-влиятелната поетеса в Иран за ХХ в. Родена е през 1935 г. в Техеран, а умира през 1967г. в автомобилна катастрофа. Нейното творчество, а и личен живот, са били постоянно критикувани, защото са били в противовес на приетите норми в Иран.

Елиф Шафак беше гост на литературния фестивал „Хей”. Пише на турски и английски. Нейни книги са преведени на над 30 езика. Те са бестселъри в Турция, Италия, Франция и България. Известна е с това, че почти винаги действието в романите й се развива в Истанбул. Живее в Страсбург, където е и родена.

Фото: elifshafak.com; ru.wikipedia.org

Прочетете още

244349_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (15 април – 21 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Недовършена работа от Дейвид Балдачи 2. Плодовете зреят нощем от Неда Антонова 3. …