Начало / Свят / Нобелистът Найпол отвори война на писателките

Нобелистът Найпол отвори война на писателките

„Много авторки са по-добри от този плужек”, коментира носителката на „Букър” Кери Хълм

Нобеловият лауреат за литература за 2001 г. Видиядхар Сураджпрасад Найпол „взриви” медийното пространство с изказването си, че жените не се справят с писането, пише „Гардиън”.

По-рано този месец на гала вечер той хвърли ръкавицата: „Когато се зачета в нещо, един абзац или два са ми достатъчни, за да разбера, дали е писано от жена. Просто те пишат слабо”. Той обвини писателките в „безсмислена сантименталност” и „тесногръдство”. Найпол дори стигна дотам, че нападна и Джейн Остин, защото пишела „разнежено”, а Даяна Атъл пък произвеждала „женски празни приказки”.

Дамите писателки, естествено, не му останаха длъжни. „Найпол е женомразец, а трудовете му вече не са актуални. Бяха такива преди 30 години. Като остарява, започва да се държи все по-зле. Има много жени авторки, които са по-добри от този плужек”, коментира Кери Хълм – носителката на награда „Букър”. Тя спечели престижния приз през 1985 г. за своя единствен роман до момента „The Bone People”.

През 1998 г. друга известна писателка – Франсин Проуз – написа есе, озаглавено „Усещане за мастило от жена: Наистина ли жените пишат по-зле?”. То беше провокирано от Норман Мейлър, който заяви, че „лигавщините, които излизат от мастило на жена, са слаби, куци, ограничени и невротични”, както и че „добрият романист може без всичко, но не и без топки”. Тогава Проуз изтъкна, че не е важно дали мъж или жена са писали дадена книга, а дали тя е добра. Според нея сега

Найпол просто се самоизтъква. „Да се изкарва по-голям писател от Джейн Остин е самоизтъкване и е основано на предразсъдъци. За съжаление обаче винаги ще се смята, че жените се справяме по-зле”, коментира Проуз.

Фото:independentaustralia.net

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

238020_b

Да се научиш да обитаваш необитаемия си „аз“

Юлия ПЕТКОВА „Йога“ е на българския книжен пазар в превод на Росица Ташева За него …