Начало / Свят / Дейвид Мамет обвини британски автори в антисемитизъм

Дейвид Мамет обвини британски автори в антисемитизъм

Недопустимо е класици като Антъни Тролъп и Джордж Елиът да имат такива нагласи, убеден е американският драматургГолемият американски драматург и режисьор Дейвид Мамет, който има еврейски корени, обвини британските автори в антисемитизъм, пише „Гардиън”. Според него авторите и издателите в Обединеното кралство публикуват книги и есета, а и продуцират и пиеси, в които хората биват настройвани срещу евреите.

На въпроса защо смята, че САЩ възприема по-добре евреите от Европа, роденият в Чикаго Мамет отговаря така: „Съществува дълбока и неизкоренима зараза от антисемитизъм сред британците.” Той признава, че се възхищава на английската култура, но обвинява класици като Антъни Тролъп и Джордж Елиът в антиеврейска нагласа. „А съвременните автори – няма да споменавам имена заради ужасните ви закони, които кой знае как ще ме осъдят, но има известни драматурзи и романисти, чиято работа е пълна с антисемитска мръсотия”.

Дейвид Мамет е американски драматург, режисьр, сценарист и режисьор. Неговият най-известен труд е пиесата „Гленгари Глен Рос” (1982 г.), за която той получава награда „Пулицър” и номинации за „Тони”. 10 години по-късно пиесата има и филмова адаптация с участието на куп известни актьори, сред които Ал Пачино, Кевин Спейси, Джак Лемън, Алек Болдуин, Ед Харис и др.
На българския читател Мамет е известен с книгата си „Бамби срещу Годзила: За природата, целите и практиките на филмовия бизнес“.

Фото:wikipedia.org

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

WireAP_a03311887c5d4ff8a103e185a3658d96_16x9_1600

E Л Джеймс съблече отново героите си

На сцената пак е Крисчън Грей Freed представлява края на алтернативната трилогия „Петдесет нюанса сиво”. …