Начало / Читатели / Подарете си изтънчени литературни мигове с Давид Фоенкинос

Подарете си изтънчени литературни мигове с Давид Фоенкинос

Александра АЛЕКСАНДРОВА

Давид Фоенкинос – не просто един от най-уважаваните френски писатели и киносценаристи, а един деликатен, изтънчен, прецизен и трогателен разказвач пристига у нас, подарявайки късче от себе си на българските читатели.

Творбите на писателя са различни в сюжета си, но еднакви по прецизната нежност и деликатния хумор. На предстоящите си срещи с читателите си той ще говори за всичко онова, от което се интересуват любителите на книгите, ще има много кино, много литература, много емоции и широки усмивки. Основен фокус, разбира се, ще бъдат вдъхновенията, идеите и историите, стоящи зад някои от най-емблематичните му творби. Нека повдигнем завесата на това изтънчено пътешествие, което предстои този август:

„Спомените“ е трогателна история, изтъкана от мечтателност, желания, копнежи, блянове. Книгата е пътешествие из всички емоции и мисли, пристигащи след загубата на близък човек. Осъзнаването на живота, търсенето на онзи свещен смисъл и обичта са необходимите двигатели, чрез които се стига до големите мечти.  „Спомените“ на Фоенкинос е изтънчен урок, дълбок роман и едно човешко вдъхновение.

 „Деликатност“ от своя страна влиза в най-дълбоките кътчета на понякога обърканото и разбито женско сърце. Писателят ни запознава с на пръв поглед крехката и ранима Натали, която събира парченцата от живота си и успява да се справи с всички удари, връхлетели я след загубата на нейния любим. Всяка чуплива душа крие в себе си такова необятно количество сила, каквото може да ни изправи отново и да освети живота ни.  С елегантния си хумор и поетичните преплитания на фразите, Давид Фоенкинос ни превежда през едно чудесно приключение, на което можем да се насладим и от екрана, защото великолепната Одри Тоту е точно онази щипка женственост, която трябва да притежава всяка една Натали.

 „Шарлот“ е различен роман. Написан в свободен стих, спускащ се в най-скритите кътчета на душите, където се крие всичкото състрадание и артистичност, романът води читателите през душата и творческия ум на една забележителна художничка.. Писателят разголва историята на немската еврейка Шарлот Соломон- творец, носещ свой отличителен почерк, силна жена, укривала се от нацистите- живот, пълен с удари и сътресения, които отвеждат младата артистка в Аушвиц, където тя почти незабавно се среща със смъртта, която взема нея и детенцето, растящо в утробата й.

Давид Фоенкинос е автор, който създава свой собствен свят с творбите си. Книгите му са едно истинско бижу, ето защо и гостуването му в България ще се превърне в същинско събитие за почитателите на качествената литература. На 20 август писателят ще се срещне с публиката в София. Беседата ще се проведе във Френския културен институт от 19:00. Ден по-късно писателят ще усмихне и литературните почитатели, които се наслаждават на жаркото слънце в морската ни столица. На 21 август Давид Фоенкинос ще бъде част от 23-тото издание на Международния кинофестивал „Любовта е лудост” във Варна, където ще се проведе пресконференция, официално откриване на събитието, кино прожекция, коктейл и ще бъде вечер, която не бива да се изпуска. На следващия ден ще се състои прожекция на филма „Деликатност“.

Ако имате възможност и се намирате някъде между София и Варна, непременно си изберете дата за среща с писателя, и посетете събитието. Давид Фоенкинос е смислен писател, който умее да учи, вдъхновява, разсмива и владее тънката струна, настанява се в душите на читателите и известно време историите му живеят там.

Прочетете още

244349_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (15 април – 21 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Недовършена работа от Дейвид Балдачи 2. Плодовете зреят нощем от Неда Антонова 3. …