Начало / България / „Шарлот“ на Давид Фоенкинос ще бъде в книжарниците от 17 август

„Шарлот“ на Давид Фоенкинос ще бъде в книжарниците от 17 август

На 17 август излиза романът „Шарлот“, за който през 2014 г. Давид Фоенкинос печели последователно две от най-престижните отличия на Франция – „Рьонодо” и младежкия „Гонкур”.

Написан в свободен стих, романът пресъздава трагичната участ на германската еврейка Шарлот Соломон с подкупваща искреност и дълбочина. Смаян от историята на художничката, Давид Фоенкинос търси верния тон и форма на тази биографична творба в течение на осем години. Писателят определя срещата си с изкуството на младата жена като откровение и се надява един ден историята да бъде адаптирана за големия екран.

Шарлот Соломон е родена в Берлин и е известна като създател на автобиографичната серия от картини „Живот? Или Театър?“, която се състои от 769 самостоятелни работи, рисувани с гваш между 1941 и 1943 г. в Южна Франция, където художничката се е укривала от нацистите. След окупацията на Ница тя е арестувана и депортирана в Аушвиц, а там е убита почти незабавно, бременна с първото си дете.

Давид Фоенкинос (40) е носител на десетки престижни отличия, а книгите му са преведени на повече от 40 езика. През 2014 г. „Колибри” издаде елегантния бестселър „Деликатност”, един от най-награждаваните и обичани романи на писателя, екранизиран с участието на Одри Тоту. Наскоро излезе на български и съзерцателната семейна драма „Спомените”.

Фоенкинос ще бъде специален гост на 23-тото издание на Международния кинофестивал „Любовта е лудост” във Варна.

Книги от Давид Фоенкинос тук

Прочетете още

9781250178633

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА  ––––––––––– 1. „The Women“ от Кристин Хана (5 седмици в класацията) 2. „The …