Начало / Свят / Харуки Мураками обвини сънародниците си в къса памет

Харуки Мураками обвини сънародниците си в къса памет

Известният писател дарява премията си от наградата на Каталуня за пострадалите от ядрената катастрофа

Харуки Мураками – най-известният съвременен японски писател смята, че аварията в АЕЦ „Фукушима -1“ е плод на колективна грешка на японците, които са забравили уроците от 1945 г.

„След Хирошима и Нагасаки ние трябваше винаги да казваме „не“ на ядрената енергия. А стана така, че със собствените си ръце сътворихме същата грешка. Стана така, че страната с постоянни земетресения се нареди на трето място в света по брой на АЕЦ, а тези, които изразяваха съмнения към този подход, бяха отхвърляни като нереалистични мечтатели. Сега трябва да съсредоточим целия интелект на нацията, за да намерим на държавно ниво алтернатива на атомната енергия“, заяви авторът на „Страна на чудесата за непукисти и краят на света” в Барселона. Той е в столицата на Каталуня, за да получи наградата си, присъдена му от правителството на автономната испанска област.

Международната награда на Каталуня се присъжда за съществен принос в развитието на културните, научните и човешки ценности. Харуки Мураками съобщи, че ще дари паричния еквивалент на премията си от 80 хиляди евро в помощ на пострадалите от унищожителните земетресение и цунами в началото на март, предизвикали аварията в АЕЦ „Фукушима-1“.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

226478_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (3 май – 9 май)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Глина от Виктория Бешлийска 2. Живот в скалите от Мария Лалева 3. …