Начало / Свят / Сър Тери Пратчет подаде документи за евтаназия

Сър Тери Пратчет подаде документи за евтаназия

70 на сто от хората, попълнили всички формуляри за асистирано самоубийство, се отказват, твърдят от клиника „Дигнитас”

Големият писател в жанр фентъзи сър Тери Пратчет е задвижил формалните и административни процедури, които са необходими, за да се подложи на евтаназия, информира „Гардиън”. Това е възможно да се случи в клиника „Дигнитас” в Швейцария. Авторът бе диагностициран с Алцхаймер през 2007 г.

Документалният филм на Пратчет „Изборът да умреш” ще бъде излъчен по Би Би Си 2, както вече писа lira.bg. В него е поставен въпросът за асистираното самоубийство и се показват хора, които са се подложили на това или им предстои да го направят.

„Единственото нещо, което ме спира да подпиша още сега всички документи, е че направих този филм и искам да видя какво ще излезе, а и имам книга за довършване”, казва писателят. В прожекцията ще бъде показано как хотелиерът милионер Питър Смедли слага край на живота си заради неизлечима болест.

В крайна сметка обаче не се знае дали Пратчет ще се подложи на евтаназия, дори и да подпише документите. Според „Дигнитас” 70% от хората, попълнили всички формуляри, не слагат край на живота си .

Тери Пратчет е роден през 1948 г. Известен е с комичните си творби в жанра фентъзи. Той е най-продаваният автор в Обединеното кралство през 90-те години на ХХ в., а заради огромната си популярност е удостоен с благородническата титла „сър”.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

Dobromir_Baychev_

Добромир Байчев: В многообразието е чарът на комедията

Да погледнем отстрани трагикомедията, в която всички на Балканите участваме Добромир Байчев стартира силно с …