Начало / Свят / Отложиха делото срещу „Гугъл”

Отложиха делото срещу „Гугъл”

Търсачката, издателите и книготърговците трябва да се разберат помежду си


„Гугъл”, американските издатели и „Гилдията на авторите в САЩ” имат срок от един месец да се разберат какво ще правят с дигитализираните вече книги, информира www.thebookseller.com. Предложението на „Гугъл” за създаване на огромна цифрова библиотека беше спряно от американския съдия Дени Чин през март с мотива, че „това ще даде на „Гугъл” голямо предимство пред конкуренцията, тъй като ще им даде право да използват авторски материали без разрешение”. Решението на съда е, че трябва да бъде намерено решение на въпроса с авторското право.

„След отказа на съдия Чин страните продължават да водят разговори в опит да стигнат до споразумение, което да отговаря на правните критерии. Ако обаче до такова не се стигне, процесите в съда ще продължат, за да бъдат запазени правата на авторите и издателите”, коментира Том Алън,председател на „Асоциацията на американските издатели”.

Последното гледане на делото беше на 1 юни, като беше назначено ново заседание за 19 юли след протестите на „Амазон”, „Майкрософт”, германски и френски издатели, че „Гугъл” иска да си присвои прекалено много власт.Говорителката на „Гугъл” Меган Лам обяви: „Ние работим усърдно с автори и издатели, за да намерим решение, което да бъде одобрено от съда. Каквото и да стане, ние ще направим книгите лесни за намиране чрез нашите програми”.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

226478_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (3 май – 9 май)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Глина от Виктория Бешлийска 2. Живот в скалите от Мария Лалева 3. …