Начало / Свят / Биография на Франко шокира Испания

Биография на Франко шокира Испания

Диктаторът е описан като положителен герой

Кралската академия по история в Испания отприщи огромна вълна от недоволство, след като публикува енциклопедия на страната, в която най-черната фигура на държавата за ХХ в. генерал Франсиско Франко е описан като положителен образ, информира „Гардиън”.

Автор на скандалния текст е 86-годишният професор Луис Суарес. Той е приятел на фамилията Франко е и централна фигура в „Братството на Долината на падналите” – група, взела името си от базиликата, в която е погребан диктаторът през 1975 година. В описанието генералът е „станал известен с хладнокръвието си на бойното поле” като млад войник в Африка. Също така „в тежките години е създал режим, който е авторитарен, но не и тоталитарен”, чете се в енциклопедията.

Само че Суарес е пропуснал да спомене за десетките хиляди убити по време на годините управление на Франко. „Това е даване на живот на някаква евтина пропаганда”, казва Хулиян Казанова, специалист по история на ХХ век на Испания. „Не е сериозно да се дава на такъв човек да пише за Франко, когато има толкова специалисти по въпроса”, добавя Казанова.

Суарес е бил единственият историк, който е имал достъп до документите на фамилия Франко, докато генералът е бил жив. „Това е проучване, а не съдебно дело. Терминът „диктатор” не е използван никъде, докато Франко е бил жив. Никой историк не може да го отрече”, защитава се професорът.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

nac

Рене Карабаш: Всички търсим своята божествена половина

„Писма на Омар до бъдещата му съпруга“ е книга, създадена по всички правила на епистоларния …