Начало / Свят / Карл Лагерфелд нарисува Коко Шанел

Карл Лагерфелд нарисува Коко Шанел

Издателството му публикува биография на грандамата на модата

Гениалният Лагерфелд нарисува гениалната Шанел, пише bz-berlin.de. Става дума за биографията „Животът на Шанел“, издадена от издателството на модния ас „Lagerfeld Steidl Druckerei“ и илюстрирана с негови собственоръчни рисунки. Шанел почина през 1971 г., а Лагерфелд работи от 1983 г. за модната й къща, която облича жените в строг класически дух. Двамата никога не са се срещали.

Автор на биографията е британката Джъстин Пикард. Тя е първата, получила достъп до архива на Шанел, и книгата й предлага нов поглед, както и куп непознати досега детайли от живота на Коко. Писателката анализира слухове, отделя клюките от реално случилото се и изяснява скандалите около модната икона.
Лагерфелд се включва във всяка глава с картина на Шанел – портрет или рисунка в цял ръст. Всяка негова скица е коментар на написаното с типичната му ирония.

Единствената част от книгата без илюстрация е тази, в която се коментира отношението на Шанел към нацизма по време на Втората световна война.
Животът на Габриел Шанел (1883-1971) винаги е бил обвит в тайни, тя е изтрила дори рождената си дата от кръщелното си свидетелство. Дизайнерът Лагерфелд цял живот върви по нейните стъпки, обвивайки в мистерия битието си. В края на книгата той е написал иронично: „Който иска да чете всичко това, но в живота вероятно е било съвсем различно…“.

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …