Начало / България / Един от четирима младежи чете книга

Един от четирима младежи чете книга

Повече от половината нямат мнение за тоталитарното управление до 1989 г.



Младите хора се интересуват от музика и филми, но само 23% четат в момента книга, а 41% не си спомнят кое е последното заглавие, което са прочели, показва изследване по инициатива на Националната спортна академия , цитирано от mediapool.bg. В проучването са участвали 1000 души на възраст между 18 и 30 години.

Една трета от анкетираните слушат музика, 20% са любители на киното, като половината гледат основно американски филми. 19% от анкетираните често спортуват, като авторите на изследването посочват, че по отношение на спорта има поляризиране на нагласите. Най-разпространеният спорт сред младежите е футболът (15% играят), 10% ходят на фитнес, 7% тичат.

Данните сочат, че 21% от младежите няма да работят, ако имат достатъчно пари, а 67% биха работили, дори и да имат достатъчно средства. 27% посочват, че безработицата е мотив за тях да напуснат България, а 15% биха емигрирали заради по-високия стандарт на живот в Европа.

55 на сто от анкетираните младежи казват, че не се интересуват от политика. Малко над 30% понякога слушат новини, само 6% се интересуват активно от политическите процеси у нас. В същото време младежите са силно критични към държавата и 78% от анкетираните посочват, че тя не се грижи достатъчно за тях. 70 на сто смятат, че в страната ни няма равнопоставеност пред закона. 60% посочват, че в България личната инициатива не се стимулира.

Повече от половината младежи нямат мнение за комунистическото управление в страната в периода 1944 г.-1989 г.

Прочетете още

244349_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (15 април – 21 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Недовършена работа от Дейвид Балдачи 2. Плодовете зреят нощем от Неда Антонова 3. …