Начало / Критика / „Ню Йоркър“: Книжките за оцветяване за възрастни могат да предотвратят убийство

„Ню Йоркър“: Книжките за оцветяване за възрастни могат да предотвратят убийство

Манията по книгите за оцветяване за възрастни набира скорост по цял свят. Авторката на колонка във в. „Ню Йоркър“ Адриен Рафел потърси отговор на въпроса защо това се случва. Ето какво пише тя:

„През 2011 г. издателството „Лорънс Кинг“ помолило Джохана Басфорд, шотландска художничка и илюстраторка, специализирала се в рисуването на ръка на черно-бели мотиви и етикети за вино и парфюми, да нарисува детска книжка. Басфорд предложила вместо това да нарисува такава за възрастни. От години, казала тя на издателите си, нейните клиенти обичали да оцветяват черно-белите й етикети. Издателите се оставили да бъдат убедени и скоро се появила книгата „Тайната градина“. Те поръчали 13 000 копия от книжката в началото, но от 2013 г. вече са продадени над 2 милиона копия от нея. До скоро „Тайната градина“ и продължението й „Омагьосаната гора“ бяха двете най-продавани книги в „Амазон“.  „Днес, ако някой те види да оцветяваш в някаква книжка, няма да те погледне странно, защото това, върху което рисуваш е вид изкуство, което го има и по бутилките за шампанско. Рисунките сами по себе са много сложни. Не са просто кола или зайче с тумба коса“, казва Дохана Басфорд.

Всъщност книги за оцветяване за възрастни има от десетилетия, но успехът на Басфорд, комбиниран с книгата „Арт терапия: 100 картинки за оцветяване срещу стреса“, издадена през 2012 г., са продадени в почти четири милиона копия по цял свят. От поредицата на издателство „Довър Пъблишинг“ „Артистичен рай“ са купени над 400 000 копия само през май. Това помогна да се появи една цяла нова категория в книжната индустрия. „Не сме виждали подобен феномен в 30-годишния си опит като издатели. Вече правим 15-та допечатка от някои от книгите. Не можем да печатаме толкова бързо“, казва Лесли О‘Мара от „Майкъл О‘Мара Букс“.

Манията е подклаждана и през социалните мрежи, като много илюстратори започнаха да публикуват своите произведения в различни платформи. Компаниите за производство на моливи и фулмастри също се усетиха бързо и започнаха да предлагат специални артикули според изискванията на книгите. Възродиха се и други детски дейности за възрастни, като лагерите, например или пък предучилищни занимални за пораснали хора.“

Според материала на Рафел, книгите за оцветяване за възрастни могат дори да предотвратят убийство. Авторката цитира изследване от 1966 г. на психолога и психиатър Стюарт Браун, който разгледал задния двор на серийния убиец Чарлс Уитман от Тексас. Оказало се, че една от причините за неговите убийства е фактът, че като дете не е имал с кого да играе. Браун установил, че този мотив се повтаря в живота на цели 26 серийни убийци в САЩ. Той основал и институт на играта, който предоставя условия за игра на хора от всички възрасти. Манията по оцветяването навлиза сред най-популярните игри в него.

Много психолози пък започнаха да обясняват терапевтичната функция на тези книги за намаляване на стреса. И това не е единственото – оцветяването отключва креативния потенциал на човек, освобождава спомените за детството, когато единственият ни проблем е бил как да не спим следобед.

„Препоръчвам тези книги за почивка. Използваме го и за да навлезем в ума на човек, да го освободим. Препоръчвам да се практикува в тиха обстановка или със спокойна музика. Оставете линиите и цветовете да се леят“, казва за „Хъфингтън Поуст“ психологът Антъни Мартинез.

Според клиничния психолог Бен Михаелис и авторът на друг от бестселърите в категорията Соурис Хонг, нарисувал „Извън линиите“, тези книги помагат и при обучение на медитация.

„Оцветяването с цел умствено лечение има дълга история. Карл Юнг го използвал –  карал пациентите си да оцветяват мандали още в началото на миналия век. Това му помагало да накара хората да се фокусират и да извдят от подсъзнанието си спомените си. Днес вече всички знаем какви анти стрес стойности има това занимание“, казва Михаелис.

Свързани заглавия

17% от продадените книги в Бразилия за май са за оцветяване за възрастни

Книгите на Джохана Басфорд са вече в книжарниците

Джохана Басфорд: Не стремежът към съвършенство е важен, а това да оставиш своята следа

Световният хит „Тайната градина“ за оцветяване ще излезе и на български

Книжка за оцветяване за възрастни стана бестселър

„Тайната градина“ и „Омагьосаната гора“ тук

Още книги за оцветяване за възрастни тук

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на книжарници „Хеликон” за най-продавани книги (18 – 24 юли)

Художествена литература Аз преди теб от Джоджо Мойс След теб от Джоджо Мойс През онази …