Начало / Свят / Найпол и Теру заровиха томахавката

Найпол и Теру заровиха томахавката

След скандал през 1996 г. американецът подал ръка на нобелиста от 2001 г.

След 15 години вражда писателите Видиядхар Сураджпрасад Найпол – носител на Нобел за литература за 2001 г., и американецът Пол Теру заровиха томахавката на фестивала „Хей” в Уелс. Двамата си стиснаха ръцете, с което показаха, че вече са изяснили отношенията си, отбелязва „Индипендънт”.

След като се скараха през 1996 г., организаторите се бяха погрижили двамата да са на отдалечени едно от друго места. За всеобща изненада обаче, когато Теру видял Найпол да пристига, отишъл при него и му предложил да си стиснат ръцете. Нобеловият лауреат за литература за 2001 г. приел с усмивка.

„Пол отиде при него и му каза, че му е липсвал. Беше много мило от негова страна. С това мисля, че враждата между тях свърши”, каза съпругата на Найпол – Надира.

Двамата се запознават през 1966 г. в Уганда. Тогава Теру чете лекции в местен университет. Найпол, вече известен писател, го взима под „крилото си”. Дълги години Теру е бил негово протеже. През 1996 г. обаче на същия фестивал двамата делят сцената със Салман Рушди. Тогава Найпол отказва да признае постиженията на Теру, откъдето тръгва и враждата между тях.

Други скандали между известни писатели:

Перуанецът Марио Варгас Льоса през 1976 г. удря юмрук в лицето на колумбиеца Габриел Гарсия Маркес. Случката е в мексиканско кино и е заради жена. След това двамата не си говорят 30 години.

Джордж Байрон нарича своя колега Джон Кийтс „дребен мръсен подлец”. Смята се, че изказването на Лорд Байрон е продиктувано от факта, че Кийтс му е завиждал за успехите му.

Салман Рушди и Джон льо Каре – Каре е един от най-големите критици на „Сатанински строфи” на Рушди през 1988 година. Рушди го нарича „неграмотен, надут задник”.

Уилям Шекспир си съперничи с Кристофър Марлоу дълги години. Чак след смъртта на Марлоу на 29 години Шекспир признава неговите постижения. Лев Толстой нарича Иван Тургенев „скучен”. Той дори го предизвиква на дуел. Тургенев обаче, почитател на творчеството на своя съперник, го моли да не се занимава с такива неща, а да се върне към писането.

Фото: english.peopledaily.com.

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …