Начало / Свят / Полемиката за наградата на Филип Рот продължава

Полемиката за наградата на Филип Рот продължава

Медиите обвиниха Кармен Калил във феминизъм

Кармен Калил, която от 1995 г. е част комисията, която определя победителя от конкурса „Букър”, бурно изрази разочарованието си от факта, че именно Филип Рот спечели приза и в знак на протест напусна журито. Вследствие на това тя беше обвинена, че действа от феминистки подбуди. Калил е основателка на феминистка организация и с критиката си към американския писател попадна под медиен обстрел.

„Феминизмът няма нищо общо с моето решение. Но аз не смятам Рот за писател въобще”, коментира тя. Филип Рот е един от постоянните претендентите за Нобелова награда за литература.

„Той пише за едно и също във всяка книга. Направо те задушава. Обяснява за собствения си проблем и само за него, което го ограничава като писател. Много по-лесно беше просто да приема решението, но аз трябва да следвам убежденията си. 13 автора бяха номинирани. Щеше да е прекрасно наградата да получи всеки един от тях. Отказах се от това да бъда сред журито, защото не мога да поставя името си до награда, връчена на Филип Рот”, допълни Калил.

Критиците приемат подигравателно постъпката на Кармен Калил. Тоби Янг от „Дейли Телеграф” я нарича „капризна примадона”, а Робърт Маккръм от „Обзървър” коментира по следния начин: „Буйна феминистка, чиято активна дейност е през 70-те години и е нормално да не разбере работата на Рот, която е свързана с живота на нормалния хетеросексуален мъж”.

Калил е родена в Австралия през 1938 г. Основателка е на издателство „Virago”, което публикува само книги, писани от жени.

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …