Начало / Свят / Наближава ли краят на печатните книги?

Наближава ли краят на печатните книги?

Продажбите на е-книги изпреварват тези с твърди корици в САЩ

Твърдението, че наближава краят на книгите на хартиен носител, е доста преувеличено. Въпреки че последните новини от „Амазон” показват именно това. Компанията съобщава, че продава повече електронни книги. Може би ставаме свидетели на голяма промяна?

Фирмата информира, че от април тази година в САЩ се продават 105 електронни книги на всеки 100 печатни. И то само четири години след като четецът „Киндъл” е на пазара. „Амазон” разкрива данни и за Великобритания. В Обединеното кралство е-книгите са по-популярни от техните роднини с твърди корици. Това потвърждава веригата книжарници „Уотърстоунс”. А там „Киндъл” е достъпен едва от август 2010 г.

„Клиентите в момента предпочитат електронни книги повече от колкото печатни. Ние се надявахме това да се случи, но не предполагахме, че ще стане толкова бързо. Все пак продаваме книги на хартиен носител от петнадесет години, а електронни от едва четири”, заявява основателят и изпълнителен директор на „Амазон” Джеф Безос

Главният редактор на „Тhe Bookseller” Нийл Дени обаче смята, че това няма да се отрази много на печалбите на издателите. „Става въпрос за количество за сметка на качество. Онлайн книгите може да се продават повече като бройка, но са на значително по-ниски цени. Но не можем да пренебрегнем факта, че всеки притежател на „Киндъл” е потенциален загубен клиент”, казва Дени.

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …