Начало / Автори / Читателски дневник: Любимите 10 на Маргарет Атууд

Читателски дневник: Любимите 10 на Маргарет Атууд

През 1992 г. на англоезичния книжен пазар се появи „Удоволствието от четенето“ на Антония Фрейзър. В серия от текстове в сборника авторката разкрива читателските навици на десетки популярни по цял свят писатели, както и книгите, които най-много са им повлияли и въздействали. 22 години по-късно книгата отново се появява на пазара, редактирана и допълнена.

Британският вестник „Телеграф“ публикува серия от откъси от книгата на Фрейзър.  „Да четеш книгите на толкова велики писатели е истинско удоволствие, но със сигурност не по-малко удоволствие е да се запознаеш с техните собствени читателски навици“, казват редакторите от английското издание. Една от най-любопитните за тях писателки е Маргарет Атууд. Канадката е родена през 1939 г. и е популярна със своите антиутопии. Писател и поет, тя има 15 книги със стихове и 15 романа и пет пъти е сред финалистите за наградата „Букър“, която печели през 2000 г.

Ето какво пише за нея в „Удоволствието от четенето“:

„Когато влязох в гимназията, прочетох „Гордост и предразсъдъци“ и „Брулени хълмове“. Тогава развих това, което по-късно стана известно като мания по рок звездите – истинска страст към г-н Дарси и Хийтклиф. Тези четива се превърнаха в моята класика на съзряването. Нямах много други любими четива. В девети клас  се включих в един читателски клуб. Там се подготвих за прочита на „Доктор Фауст“ от Марлоу и „Франкенщайн“ на Мери Шели“, казва в книгата Атууд.

Ето нейните любими книги:

„Александрийски квартет“ от Лорънс Дърел

„The Beet Queen“ от Луиз Ердрич

„Възлюбена“ от Тони Морисън

„Things Fall Apart“ от Чинуа Ачебе

„The Fall of the Imam“ от Навар Ел Садави

„Kamouraska“ от Ан Хебер

„The Lives of Girls and Women“ от Алис Мънро

„The Stone Angel“ от Маргарет Лорънс

„Петият в карето“ от Робъртсън Дейвис

„The Wars“ от Тимоти Финдли

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …