Начало / България / Филиал на Столична библиотека стана декор на филма „За Методий и буквите“

Филиал на Столична библиотека стана декор на филма „За Методий и буквите“

Стени и колони на филиала на Столична библиотека в Студентски град станаха декор за снимките на документалния филм с работно заглавие „За Методий и буквите“, съобщи mediapool.bg, позовавайки се на Столична община.

Студентите от Националната художествена академия – Костадин Кокаланов, Крикор Папазян, Карина Талпова, Жаклина Жекова и Галин Ганчев, са преобразили пространството в близост до входа на библиотеката в последния снимачен ден за екипа на филма.

Филмът се реализира по повод честването на 1200 години от рождението и 1130 години от смъртта на Свети Методий, което се навършват през 2015 г. Лентата ще покаже днешното митологизиране на мисията на солунските братя.

Учени от различни държави коментират животоописанието на Методий и представят трансформациите на Кирило-Методиевата идея през вековете и превръщането й в част от модерните течения за национална идентичност. Фабулата на филма е обогатена от съвременни герои, предимно млади хора, които активно и емоционално демонстрират своето отношение към славянските равноапостоли и тяхното дело през призмата на собствената си национална култура. Филмът ще дава изчерпателна и подробна информация за делото на Методий приживе и след смъртта му.

Фото: mediapool.bg

Прочетете още

Obrázek WhatsApp, 2024-05-09 v 14.32.34_49594de1

„1984“ с нови завладяващи корици

Книгата на Оруел не спира да вълнува Има книги, които винаги привличат вниманието – колкото …