На фокус
Начало / България / Ново издание на „Красиви и прокълнати“ излиза на български в началото на август

Ново издание на „Красиви и прокълнати“ излиза на български в началото на август

Ново издание на класиката „Красиви и прокълнати“ на Фицджералд ще излезе в началото на август, съобщи издателство „Ентусиаст“. Романът, публикуван на английски през 1922 г., от години липсваше на българския книжен пазар.

Историята на Антъни и Глория – главните герои в „Красиви и прокълнати“,  е почти идентична с тази на Фицджералд и Зелда Сейър. Това дава повод на много хора да си мислят, че във втория си роман авторът описва своята собствена история. Срещат се, когато писателят е на 21, а тя едва на 17 години. По това време Фицджералд е лейтенант в армията, а Зелда – танцьорка в кънтри клуб. Любовта им пламва веднага и е толкова бурна и разрушителна – като самите тях. Парите ги държат близо един до друг, а когато липсват – ги разделят. Любовта им е ту като приказка, ту като кошмар. Водени от неконтролируемата си жажда за живот, алкохол, страст и слава, Зелда и Фицджералд стават твърде емоционални и бурни. Двамата се обичат, мразят и ревнуват, но не могат един без друг.

„Красиви и прокълнати“ е роман за разрушаващото действие на парите и властта им върху таланта на човек. Или разказ за това как красивите се превръщат в прокълнати.

Книги от Фицджералд тук

Прочетете още

mesec

Роман за разбуждане на лятото

Вечерите идват сега бавно и са прекрасни за четене „Магията на морското стъкло” е летен …