Начало / Свят / Вавилонска кула от книги се извиси в Буенос Айрес

Вавилонска кула от книги се извиси в Буенос Айрес

Градът е световна столица на книгата за 2011 г.

Авангардната аржентинска художничка Марта Минухин издигна 25-метрова Вавилонска кула на площад „Сан Мартин” в Буенос Айрес. За направата й са използвани 30 000 книги.

Кулата е направена в чест на определянето на Буенос Айрес за световна столица на книга. Миналата година тази роля беше изпълнявана от Любляна, която наследи символичната титла от Бейрут. Международната федерация на библиотечните асоциации и институти, Международната асоциация на издателите и Международната федерация за търговия с книги под егидата на ЮНЕСКО определят победителя. Титлата се дава на градовете, които осигуряват най-добрите програми за поощряване на четенето и любовта към книгите.

„След 100 години хората ще си спомнят: Имаше една Вавилонска кула в Аржентина” – казва Марта Минухин и допълва, че изкуството не се нуждае от превод. Тя получава през 1966 г. степендията „Гугенхайм” и се установява да живее в Ню Йорк, където се сближава с легендарния авангардист Анди Уорхол. След идването на демокрацията през 1983 г. художничката издига на булевард в Буенос Айрес пантеон от 30 000 забранени по време на диктаторския режим книги, след които заглавия на Фройд, Сартр, Фуко, Екзюпери и др.

Фото: buenosaires54.com

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

bivol

Перото и гласът на Северозапада ни напусна

Стоян Николов-Торлака почина на 43 „Защо, бе, Торлак, този път нищо не каза!“ – така …