Начало / България / Поезия на Терзиев върху керамика на Къркеланов

Поезия на Терзиев върху керамика на Къркеланов

„Словото на рибите” може да бъде видяна в „Хеликон-Пловдив,Център” от 19 май

Изложба „поезия върху керамика” ще се открие на 19 май, от 18,30 ч. в книжарница „Хеликон-Пловдив,Център”. Скулпторът Димитър Къркеланов е изписал върху керамични пана тристишия на поета Стоян Терзиев. Двамата автори са зодии Риби и затова са нарекли проекта си „Словото на рибите”.

„Рибите са характерни с безмълвието си, но ние имаме какво да кажем в изкуството и нашето слово носи само претенцията за изящност, която струи от керамиката” – споделят авторите.

Идеята е на Къркеланов, който кани поета Терзиев да работят съвместно. Лирикът е избрал 12 свои тристишия (случайно или не – такъв е броят на зодиакалните знаци), които скулпторът изписал върху керамика. Така са се получили произведения не само на изобразителното изкуство, а и на литературата. Стиховете са от последните две книги на Терзиев „Сънят на Пеперудата” (2003 г.) и „Устоимо” (2010).

„Изписването на литература върху керамични плочи не е прецедент в историята. Един от най-древните писмени литературни източници – шумерският епос за Гилгамеш, е изписан върху глинени плочки, датиращи от преди 3 700 години”, припомня Терзиев. „Смятам, че изящното слово и глината са една естествена сплав, доказала се през вековете” , убеден е поетът.

Скулпторът Димитър Къркеланов се изразява поетично за проекта:
„Сливането на керамика и поезия е като вечният кръговрат
На материалното и духовното
На твърдото и ефирното
На постоянното и изменчивото
На човешкото и божественото
Думите имат силата да променят хората.
А написаните думи притежават мощта да променят света.
Създавайки един малък миг в един малък къс хармония”.

Прочетете още

anita-jankovic-AowxSxBwv_4-unsplash

Четене преди сън удвоява речника на децата

Книгите са ключови за тях Четящите родители са истинска благословия за най-малките – достатъчно е …