Начало / България / Литературоведът Руси Русев дебютира като книжар

Литературоведът Руси Русев дебютира като книжар

Доцентът от РУ „Ангел Кънчев“ ще дава съвети в „Хеликон-Русе”

Преподавателят от Русенският университет доц. Руси Русев е приел предложението на веригата „Хеликон” да бъде ВИП книжар. На 18 май, сряда, от 18 ч той ще бъде разположение на четящите русенци. Неговите литературни съвети не за пренебрегване, защото научната биография на Русев е значима.

Той е кадър на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“. Преподавател е в Катедрата по български език, литература и изкуство към Факултета по природни науки и образование при Русенския университет „Ангел Кънчев“. Чете лекции по дисциплините: Съвременен български език, Увод в литературната теория, Стилистика и текстолингвистика, Психолингвистика и Етнолингвистика. През 1989 г. защищава докторат на тема „Същност и особености на лексикалната художествено-естетическа номинация в романите на Димитър Димов и Георги Караславов“. От 1999 г. е доцент по съвременен български език. Автор и съавтор е на книгите: „Тетово. Теренни материали и проучвания“ (1995; в съавторство), „Филологически пристрастия“ (1997), „Научният текст на Михаил Арнаудов“ (1998), „Бъзовец (селищно проучване )“ (2004; в съавторство), „Отдадени на призванието си“ (2004), „В огледалния свят на езика и културата“ (2007; в съавторство). Доц. Русев е един от съставителите и редакторите на сборника „Арнаудови четения“, от който до 2008 г. са издадени пет тома.

Фото: liternet.bg

Прочетете още

220900_b

Съществува ли начин да се открие обективно веществено доказателство за връзката между психоемоционалното състояние и рака? Отговорът е ДА!

„ЗАЩО? Ето въпроса, който не спира да обсебва мислите на всеки един от нас. Колко …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

 

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.