Начало / Свят / Таен благодетел дари 1 млн. долара на литературен сайт

Таен благодетел дари 1 млн. долара на литературен сайт

figment.com е онлайн клуб, който смята да издава книги

Таен благодетел е дарил 1 млн. долара на сайта figment.com, за да продължи своето развитие, съобщи „Лос Анжелис таймс”. „Figment” е литературно общество, в което предимно млади хора споделят своите литературни предпочитания: пишат авторски текстове, препоръчват любимите си книги, критикуват и т.н.

Платформата е основана през 2010 г. от Дана Гудиър и бившия главен редактор на „Ню Йоркър” Джейкъб Люис. До момента във „Figment” членуват над 35 000 души, които са обменили 75 000 текста. Броят на членуващи непрекъснато се увеличава – всяка седмица с 1000 до 2000, като се добавят около 600 текста всеки ден.

Дана Гудиър не крие, че главна цел на сайта е да привлича тийнейджърите и че създаването на „Figment” е заимствано от подобен литературен онлайн клуб в Япония. Финансовата инжекция, която е получил сайтът ще отиде за маркетингови цели, казва Джейкъб Люис. Той упорито крие името на тайнствения дарител. „Figment” ще разшири дейността и ще заработи и като издателство. Първата книга, която ще бъде издадена, е „Училище на мечтите” от Блейк Нелсън.

В края на този месец ще бъде организиран литературен конкурс под надзора на бразилския писател Пауло Куелю. Той ще публикува на личния си блог творбата на победителя.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

maxresdefault

Топ 10 Ню Йорк Таймс (19 септември– 25 септември)

Вече се класира тук новият роман на Джоан Роулинг от поредицата за Корморан Страйк, която …