Начало / Свят / Таен благодетел дари 1 млн. долара на литературен сайт

Таен благодетел дари 1 млн. долара на литературен сайт

figment.com е онлайн клуб, който смята да издава книги

Таен благодетел е дарил 1 млн. долара на сайта figment.com, за да продължи своето развитие, съобщи „Лос Анжелис таймс”. „Figment” е литературно общество, в което предимно млади хора споделят своите литературни предпочитания: пишат авторски текстове, препоръчват любимите си книги, критикуват и т.н.

Платформата е основана през 2010 г. от Дана Гудиър и бившия главен редактор на „Ню Йоркър” Джейкъб Люис. До момента във „Figment” членуват над 35 000 души, които са обменили 75 000 текста. Броят на членуващи непрекъснато се увеличава – всяка седмица с 1000 до 2000, като се добавят около 600 текста всеки ден.

Дана Гудиър не крие, че главна цел на сайта е да привлича тийнейджърите и че създаването на „Figment” е заимствано от подобен литературен онлайн клуб в Япония. Финансовата инжекция, която е получил сайтът ще отиде за маркетингови цели, казва Джейкъб Люис. Той упорито крие името на тайнствения дарител. „Figment” ще разшири дейността и ще заработи и като издателство. Първата книга, която ще бъде издадена, е „Училище на мечтите” от Блейк Нелсън.

В края на този месец ще бъде организиран литературен конкурс под надзора на бразилския писател Пауло Куелю. Той ще публикува на личния си блог творбата на победителя.

Прочетете още

222210_b

Всичко е прецакано в новата книга на Марк Менсън

Завръща се авторът на „Тънкото изкуство да не ти пука” Американецът има нова визия за …