Начало / Свят / Емили Дикинсън и вечно живата й поезия

Емили Дикинсън и вечно живата й поезия

Навършиха се 125 години от смъртта на поетесата


Емили Дикинсън – най-модерната американска поетеса на всички времена, авторката на около 1800 стихотворения, от които приживе са отпечатани не повече от дузина – е починала преди 125 години на днешния ден, 15 май.

„Г-н Хигинсън, твърде много ли сте зает да ми кажете дали поезията ми е жива?” – пита в писмо мис Дикинсън през април 1862 г. 150 години по-късно отговорът все още е „да”.

Емили Елизабет Дикинсън е родена и умира в бащиния си дом в Амхърст, Масачузетс, който от 8 години е превърнат в музей. Самотата е неин постоянен спътник, разминаването й с околния свят е толкова голямо, че до 1950 г. всички издания на поезията й са нескопосано редактирани от очевидно неразбиращите я издатели.

„Ако славата ми принадлежи, аз не бих могла да избягам от нея”, пише Дикинсън и с това сякаш предчувства неувяхващата си слава. Приживе обаче тя не усеща нищо от нея – в последните си години не излиза от дома си, говори с посетителите през вратата, а в редките случаи, когато я отваря, учудва със снежнобялото си облекло. Едва на 56 години поетесата получава удар и си отива от света точно както е предвидила – изхабена от „незначителни плачове и въздишки”. За щастие на четящите оставя в наследство стихове като този:

От какво се прави ливада?
Нима не знаеш?
Трева –
и една пчела –
и да мечтаеш.
Ако пчелата не пристига –
мечтата стига.

Фото: en.wikipedia.org

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …