На фокус
Начало / Свят / Емили Дикинсън и вечно живата й поезия

Емили Дикинсън и вечно живата й поезия

Навършиха се 125 години от смъртта на поетесата


Емили Дикинсън – най-модерната американска поетеса на всички времена, авторката на около 1800 стихотворения, от които приживе са отпечатани не повече от дузина – е починала преди 125 години на днешния ден, 15 май.

„Г-н Хигинсън, твърде много ли сте зает да ми кажете дали поезията ми е жива?” – пита в писмо мис Дикинсън през април 1862 г. 150 години по-късно отговорът все още е „да”.

Емили Елизабет Дикинсън е родена и умира в бащиния си дом в Амхърст, Масачузетс, който от 8 години е превърнат в музей. Самотата е неин постоянен спътник, разминаването й с околния свят е толкова голямо, че до 1950 г. всички издания на поезията й са нескопосано редактирани от очевидно неразбиращите я издатели.

„Ако славата ми принадлежи, аз не бих могла да избягам от нея”, пише Дикинсън и с това сякаш предчувства неувяхващата си слава. Приживе обаче тя не усеща нищо от нея – в последните си години не излиза от дома си, говори с посетителите през вратата, а в редките случаи, когато я отваря, учудва със снежнобялото си облекло. Едва на 56 години поетесата получава удар и си отива от света точно както е предвидила – изхабена от „незначителни плачове и въздишки”. За щастие на четящите оставя в наследство стихове като този:

От какво се прави ливада?
Нима не знаеш?
Трева –
и една пчела –
и да мечтаеш.
Ако пчелата не пристига –
мечтата стига.

Фото: en.wikipedia.org

Богато разнообразие от над 20 000 заглавия. Поръчай добри книги от Helikon.bg или на 02 460 40 40!

Прочетете още

ClassicLitAug3

12 световни автори за препрочитане

Книгите им лъхат на истинска литература Новите заглавия са хубаво нещо, но при тях винаги …