Начало / Свят / Ново издание на „Американски психар“ беше свалено от книжарниците в Австралия

Ново издание на „Американски психар“ беше свалено от книжарниците в Австралия

Ново издание на изпълнената с черен хумор сатира на Брет Ийстън Елис, „Американски психар“ ,беше свалено от книжарниците в Австралия, съобщи abc.net.au. Това се е случило след като полицията е получила оплакване от клиент, който е пожелал да запази анонимност.

Романът е цензуриран в страната още след публикуването си през 1991 г. и трябва да бъде продаван единствено в черна найлонова обвивка само на лица над 18-годишна възраст. Книжарницата „Imprints Booksellers“ в Аделаида  обаче пуснала в продажба ново издание на романа без въпросната обвивка. Клиент на книжарницата се свързал с органите на реда и обяснил проблема.

Съсобственикът на книжарницата, Джейсън Лейк, заяви, че досега книгата била получавана и продавана винаги според изискванията. След като получил пратката копия от новото издание с въведение от Ървин Уелш без черната обвивка, той си помислил, че изискванията са паднали. Лейк добави, че винаги е смятал, че всичко е маркетингов ход, защото обвивката прави заглавието уникално и привлича погледите.

Книготърговецът не се оплака от местната полиция, даже отличи учтивостта на служителите. Той допълни, че не е очаквал подобно нещо, защото криминалната литература се е развила много от 1991 г. насам и вече изобилства с книги с графични сцени на насилие, смърт и сексуално съдържание. Лейк заключи, че не харесва книгата, но тя е сатирична и хумористична и не бива да бъде цензурирана по никакъв начин.

„Американски психар“ иронизира обществото на юпитата от 80-те години на миналия век в САЩ. Книгата осмива култа към вещите, консумеризма и алчността. Романът е екранизиран през 2000 г., а в главната роля на младия и супербогат банкер, сериен убиец и познавач на музиката Патрик Бейтмън е Крисчън Бейл.

Свързани заглавия
Брет Ийстън Елис: Алис Мънро е абсолютно надценена

Колкото по-лош, толкова по-четен
Брет Ийстън Елис се извини за сексистките си коментари по адрес на Катрин Бигълоу
Стана ясно защо Брет Ийстън Елис нападна Дейвид Фостър Уолас

Книги от Брет Ийстън Елис тук