„Обсидиан“ пуска ново издание на култовата книга на Джон Ланчестър „Дългът към удоволствието“. Тя ще бъде достъпна в книжарниците от 23 юли, четвъртък. Книгата излиза за първи път на български през 1998 г. – две години по-късно след дебюта й на англоезичния пазар.
Повествованието се води от първо лице от Тарквин Уинът, англичанин–ерудит на неопределена възраст с предпочитания към отличната храна. Читателят се запознава с четири сезонни менюта с истински рецепти и по това романът прилича на готварска книга. По повод различните необходими продукти или специфични начини на приготовление Тарквин Уинът разказва любопитни факти от разнообразни области на човешкото познание, а заедно с тях и спомени относно лични преживявания със семейството и приятелите си. Отначало фабулата не е очевидна, но с напредването на повествованието се очертават сюжетни връзки, за които кулинарното изкуство е едновременно камуфлаж и мото. По това „Дългът към удоволствието” може да бъде сравнен с „Като гореща вода за шоколад” на Лаура Ескивел, макар и в различен стил.
Книгата печели няколко литературни награди и одобрението на критиката. Преведен е на 20 езика.
Джон Хенри Ланчестър (53)е английски писател и журналист. Освен „Дългът към удоволствието” на български са преведени романите му „Уханно пристанище” и „Опааа…“ . Пише за „Дейли Телеграф“, „Гардиан“, „Обзървър“, „Ню Йоркър“ и др.
Книги от Джон Ланчестър тук