Начало / България / „Обсидиан“ пуска ново издание на „Дългът към удоволствието“

„Обсидиан“ пуска ново издание на „Дългът към удоволствието“

„Обсидиан“ пуска ново издание на култовата книга на Джон Ланчестър „Дългът към удоволствието“. Тя ще бъде достъпна в книжарниците от 23 юли, четвъртък. Книгата излиза за първи път на български през 1998 г. – две години по-късно след дебюта й на англоезичния пазар.

Повествованието се води от първо лице от Тарквин Уинът, англичанин–ерудит на неопределена възраст с предпочитания към отличната храна. Читателят се запознава с четири сезонни менюта с истински рецепти и по това романът прилича на готварска книга. По повод различните необходими продукти или специфични начини на приготовление Тарквин Уинът разказва любопитни факти от разнообразни области на човешкото познание, а заедно с тях и спомени относно лични преживявания със семейството и приятелите си. Отначало фабулата не е очевидна, но с напредването на повествованието се очертават сюжетни връзки, за които кулинарното изкуство е едновременно камуфлаж и мото. По това „Дългът към удоволствието” може да бъде сравнен с „Като гореща вода за шоколад”  на Лаура Ескивел, макар и в различен стил.

Книгата печели няколко литературни награди и одобрението на критиката. Преведен е на 20 езика.

Джон Хенри Ланчестър  (53)е английски писател и журналист. Освен „Дългът към удоволствието”  на български са преведени  романите му „Уханно пристанище” и „Опааа…“ . Пише за „Дейли Телеграф“, „Гардиан“, „Обзървър“, „Ню Йоркър“ и др.

Книги от  Джон Ланчестър тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

timthumb

Джон Гришам и Джордж Мартин на бунт срещу изкуствения интелект

Страхуват се, че ще останат без работа Известни имена от бранша се сдружиха, като планират …