Начало / България / „Ребека“ на Дафни дю Морие от днес е в книжарниците

„Ребека“ на Дафни дю Морие от днес е в книжарниците

„Ребека“ – един от най-обичаните романи на всички времена, е вече в книжарниците. Участниците в „Голямото четене” на Би Би Си, общо към един милион души, поставят творбата на Дафни дю Морие на 14-о място в съкровищницата на англоезичната литература, а ненадминатият майстор на съспенса  Алфред Хичкок, екранизирал много от книгите на Дафни дю Морие, се вдъхновява от „Ребека” дотолкова, че снима по нея филм, донесъл му единствения „Оскар”. Скоро очакваме и новата екранизация на киностудията на Стивън Спилбърг „Дриймуърс”.

Трудно е да се каже на какво точно се дължи магнетичното въздействие на  романа: дали на готическите елементи, които те държат в напрежение до последния ред,  дали на вълшебството, обгърнало  величественото имение Мандърли на морския бряг в Корнуол, дали на вледеняващите тайни и призраците от миналото, на които се натъква една млада жена в стремежа си към споделена любов. Но по думите на Стивън Кинг Дафни дю Морие ни е дала в тази велика книга скалата, по която днес всеки може да измери силата на чувствата си.

Дафни дю Морие е британска писателка и драматург, родена през 1907 г. Нейните книги са с фантастични и криминални елементи. Умира 1989 г.

„Ребека“ в 10 цитата

– Мъжете не са устроени толкова сложно, колкото си представяш.

– Тя, моята господарка, не идва с добро. Никога не е била от хората, които ще си мълчат и ще кротуват, ако им причиняват зло.

– Никога няма да я затъмните. Тя и досега е господарката тук, нищо, че е мъртва. Тя, а не вие, е истинската госпожа Де Уинтър. Не тя, а вие сте сянката и привидението. Не тя, а вие сте забравената, нежеланата и отхвърлената.

– Живееш ли с дявола, трудно ще останеш нормален.

-Колко ли хора по тази земя страдаха само защото не можеха да се отскубнат от собствената си паяжина от нерешителност и  плахост и от безразсъдна слепота сами вдигаха пред себе си висока крива стена, зад която се криеше истината.

-Пъзелът се подреждаше плочка по плочка, истинската Ребека придобиваше плът и кръв, изникваше от света на сенките като жив човек, излязъл от рамка на картина.

-Беше настъпил решителният миг и аз трябваше да застана лице в лице с него. Трябваше да победя старите си страхове, неувереността, срамежливостта, безнадеждия комплекс за непълноценност, трябваше да ги оставя в миналото. Провалях ли се сега, щях да се провалям винаги. Това беше последната възможност.

-Говорите така, сякаш бракът ми с господин Де Уинтър е престъпление, светотатство срещу мъртвите. Нима нямаме като всеки друг правото да сме щастливи?

– Когато се връщам в мислите си към първия бал в Мандърли, първия и последен за мен, си спомням откъслечно дребни подробности, откроили се върху огромното мъгляво петно на вечерта. Фонът беше смътен – море от неясни лица, всичките непознати за мен, и бавното жужене на оркестъра, който свиреше някакъв безкраен валс. Едни и същи двойки се въртяха безспир с еднакви застинали усмивки и докато стоях заедно с Максим в долния край на стълбището, за да посрещна закъснелите гости, тези танцуващи двойки ми приличаха на марионетки, които се гънеха и се клатеха, завързани на конци и задвижвани от невидима ръка.

– И две нощи да сме прекарали под някой покрив, пак оставяме нещо от себе си. Не нещо веществено, не фиба върху тоалетката или празна опаковка аспирин, не носна кърпичка под възглавницата, а нещо, което няма как да определиш, миг от живота си, мисъл, настроение.

Свързани заглавия

20 значими книги, писани от жени

Излиза колекция с новооткрити творби на скандалната Дафни дю Морие

„Ребека“ тук

Богато разнообразие от над 20 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg или на 02 460 40 40!

Прочетете още

unnamed

ТОП 55 тийн и детски книги за първото полугодие на 2020 г.

Периодът на отчитане е от 01.01.2020 г. до 30.06. 2020 г. Възрастните може да си …