Начало / България / В Сливен връчиха наградите „Константин Константинов”

В Сливен връчиха наградите „Константин Константинов”

Весела Фламбурари, Ясен Гюзелев и Кина Къдрева са отличените за детска литература

Писателката Весела Фламбурари и художникът Ясен Гюзелев бяха отличени с националната награда „Константин Константинов” за детска книга, съобщи сайтът azcheta.com. Призът за цялостно творчество отиде при Кина Къдрева. Наградите бяха връчени традиционно по време на Националния фестивал на детската книга в Сливен, организиран от министерството на културата, библиотека “Сава Доброплодни”- Сливен, община Сливен и Ротари клуб.

Весела Фламбурари спечели журито с детските книги „Приказчици, приказчици” и „Коледни приказчици”, излезли миналата година. Тя е носител и на Националната награда за детска литература „Петя Караколева“ (2010) за книгата си “Приказки за театър”. Ясен Гюзелев беше отличен за илюстрациите си в луксозното издание на „Алиса в страната на чудесата”.

Кина Къдрева е дългогодишен редактор на предаването „Лека нощ, деца“ на БНТ. Автор е на програмите „Вълшебната ракла”, „Герчо с тамбурата”, „Магазинчето на приказките”; „Климент пее и рисува”, поредицата „Оркестър горски музиканти”, „Две ръчички – десет пръста”.

Константин Константинов е един от най-добрите прозаици от първата половина на ХХ век. Роден е в Сливен и е написал множество разкази, романи, мемоари, преводи и литературна критика, които обаче не бяха популярни по времето на тоталитаризма. Заради майсторски написаните му приказки Константинов е известен предимно като детски писател.

Богато разнообразие от над 20 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg или на 02 460 40 40!

Прочетете още

223197_b

Отрезвяваща история за България създаде наш хроникьор

И народите имат душа, напомня ни Тони Зарев Неговата „Отрезвяваща история… и други истории” работи …