Начало / България / В Сливен връчиха наградите „Константин Константинов”

В Сливен връчиха наградите „Константин Константинов”

Весела Фламбурари, Ясен Гюзелев и Кина Къдрева са отличените за детска литература

Писателката Весела Фламбурари и художникът Ясен Гюзелев бяха отличени с националната награда „Константин Константинов” за детска книга, съобщи сайтът azcheta.com. Призът за цялостно творчество отиде при Кина Къдрева. Наградите бяха връчени традиционно по време на Националния фестивал на детската книга в Сливен, организиран от министерството на културата, библиотека “Сава Доброплодни”- Сливен, община Сливен и Ротари клуб.

Весела Фламбурари спечели журито с детските книги „Приказчици, приказчици” и „Коледни приказчици”, излезли миналата година. Тя е носител и на Националната награда за детска литература „Петя Караколева“ (2010) за книгата си “Приказки за театър”. Ясен Гюзелев беше отличен за илюстрациите си в луксозното издание на „Алиса в страната на чудесата”.

Кина Къдрева е дългогодишен редактор на предаването „Лека нощ, деца“ на БНТ. Автор е на програмите „Вълшебната ракла”, „Герчо с тамбурата”, „Магазинчето на приказките”; „Климент пее и рисува”, поредицата „Оркестър горски музиканти”, „Две ръчички – десет пръста”.

Константин Константинов е един от най-добрите прозаици от първата половина на ХХ век. Роден е в Сливен и е написал множество разкази, романи, мемоари, преводи и литературна критика, които обаче не бяха популярни по времето на тоталитаризма. Заради майсторски написаните му приказки Константинов е известен предимно като детски писател.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

130268233_3798893316827485_61556256010875713_o-1024x865 (1)

Мира Радева: Най-трудно е да разголиш душата си

С „Любовен роман“ известната социоложка показа, че зад публичния образ на успелите жени стоят нежни …