Начало / България / Шуменската библиотека подготвя литературно пътешествие по стъпките на Чудомир

Шуменската библиотека подготвя литературно пътешествие по стъпките на Чудомир

Регионалната библиотека „Стилиян Чилингиров“ в Шумен защити проекта „Литературни пътеки – места на паметта. Образование и туризъм“.  Той е по програма „Публики“ на Национален фонд „Култура“, отбелязва „Дарик“. Идеята е  чрез литературно пътуване да се представи по-пълно художественото наследство на българския писател-хуморист и художник Димитър Чорбаджийски-Чудомир, създадено по време и след пътуването му в Турция през 1932 г.

Инициативата е свързана с отбелязването на 125-годишнината от неговото рождение и цели да популяризира една по-малко известна част от творческата му биография.

Предвижда се изработване на виртуална изложба „Пътуване без граници и бариери“ и брошура гид (на български, английски и турски език) „Пътеводител на литературния пътешественик“ с идентично съдържание. Те ще предоставят възможност за виртуални и реални пътешествия на места, посетени и описани от Чудомир в Истанбул, Мудания, Бурса и Одрин.

Програмата предвижда и заключителен семинар на тема „Литературни пътеки – места на паметта. Образование и туризъм“ с участници от сферите на образованието, туризма и бизнеса.

Партньори в осъществяването на проекта са Фондация „Чудомир“, Литературно-художествен музей „Чудомир“ в Казанлък, Шуменски университет „Епископ Константин Преславски“ със съдействието на проф. д-р Хюсеин Мевсим – преподавател по български език и литература в Анкарския университет.

Ето и досегашните „пътувания“, осъществени от библиотеката в Шумен:

Първи литературен маршрут

Илия Р. Блъсков – „Изгубена Станка“

Втори литературен маршрут

Васил Друмев – „Нещастна фамилия“

Трети литературен маршрут

Добри Войников (културни послания) – „Криворазбраната цивилизация“

Четвърти литературен маршрут

Сава Доброплодни

Пети литературен маршрут

Стилиян Чилингиров

Книги от Чудомир тук

Прочетете още

2201_792x600

Чудомир: Най-празният от нашите дни е оня, в който не сме се смели нито веднъж

Днес, 25 март, се навършват 127 години от рождението на големия български писател-хуморист и художник …