Начало / България / Шуменската библиотека подготвя литературно пътешествие по стъпките на Чудомир

Шуменската библиотека подготвя литературно пътешествие по стъпките на Чудомир

Регионалната библиотека „Стилиян Чилингиров“ в Шумен защити проекта „Литературни пътеки – места на паметта. Образование и туризъм“.  Той е по програма „Публики“ на Национален фонд „Култура“, отбелязва „Дарик“. Идеята е  чрез литературно пътуване да се представи по-пълно художественото наследство на българския писател-хуморист и художник Димитър Чорбаджийски-Чудомир, създадено по време и след пътуването му в Турция през 1932 г.

Инициативата е свързана с отбелязването на 125-годишнината от неговото рождение и цели да популяризира една по-малко известна част от творческата му биография.

Предвижда се изработване на виртуална изложба „Пътуване без граници и бариери“ и брошура гид (на български, английски и турски език) „Пътеводител на литературния пътешественик“ с идентично съдържание. Те ще предоставят възможност за виртуални и реални пътешествия на места, посетени и описани от Чудомир в Истанбул, Мудания, Бурса и Одрин.

Програмата предвижда и заключителен семинар на тема „Литературни пътеки – места на паметта. Образование и туризъм“ с участници от сферите на образованието, туризма и бизнеса.

Партньори в осъществяването на проекта са Фондация „Чудомир“, Литературно-художествен музей „Чудомир“ в Казанлък, Шуменски университет „Епископ Константин Преславски“ със съдействието на проф. д-р Хюсеин Мевсим – преподавател по български език и литература в Анкарския университет.

Ето и досегашните „пътувания“, осъществени от библиотеката в Шумен:

Първи литературен маршрут

Илия Р. Блъсков – „Изгубена Станка“

Втори литературен маршрут

Васил Друмев – „Нещастна фамилия“

Трети литературен маршрут

Добри Войников (културни послания) – „Криворазбраната цивилизация“

Четвърти литературен маршрут

Сава Доброплодни

Пети литературен маршрут

Стилиян Чилингиров

Книги от Чудомир тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

2201_792x600

Чудомир: Най-празният от нашите дни е оня, в който не сме се смели нито веднъж

Днес, 25 март, се навършват 127 години от рождението на големия български писател-хуморист и художник …