Начало / Читатели / „Отвъд рая“ от Владимир Стоичков (ревю)

„Отвъд рая“ от Владимир Стоичков (ревю)

Венцислав КОСТАДИНОВ

Винаги когато визуализираме в съзнанието си кътчета от Латинска Америка, си представяме живота там като латентна от останалия видим свят безграничност – хоризонти, осеяни с вечно нагорещен пясък, лашкаща се морска шир и слънцето, което от незапомнени времена доминира в небесата със своята неизчерпателна сила. Художествените образи в новия роман на Владимир Стоичков не странят от гореописаната представа. Напротив, дори са изградени допълнително пластове от тази изцяло тропическа картина.

В този роман откриваме изключително рядко срещано явление при изграждане на сюжетното настояще, защото едновременно лекотата и ефирността, с която са пропити страниците на „Отвъд Рая“, ни изтеглят с цялата си сила да се присъединим в курортно селище за отдих и почивка в Еквадор. Нещо повече, веднъж зачели се в първите редове, ние съпътстваме Георги и Елена – главните герои в книгата и ги следваме неотлъчно през тази смела вихрушка от спомените на Георги за чичо му, недовършения роман за фиктивната Елена и кратката почивка от реалността, прекарана в истински изпитания на чувствата.

Изпитания, провокирани от изострена сетивност, първобитност, страстен секс, неудържимо влечение към нощните забави и неутолимата жажда за желаното кътче свобода. Напълно съзнателната свобода на тялото, душата, сърцето и волята:

„Винаги трябва да пазиш онова парченце свобода, което ще ти позволи да избягаш, Георги.“

Владимир Стоичков сякаш поставя и намества всяка една дума на точното си място, така че няма излишни многословни разсъждения, които отклоняват читателското внимание. Но в книгата се откриват и много умели сентенции, свързани с общочовешкия порив за живот.

Докато абсолютното време царува в това отдалечено райско кътче, сюжетното повествование преминава трескаво от еднотипните вечерни забавления до тежкото убийство на местен сводник, като измежду тези две линии, пленени от оригиналния съспенс и мрачните пейзажи, жадно прелистваме страниците, докато най-после се наситим на края.

Тази книга не се чете на един дъх. Четенето й не се осъществява и на няколко пъти. Тя се съпреживява изцяло, като се попие всяка една дума от първата до последната страница, за да остане трайния ефект на прочетеното дълго време.

Стилът на Стоичков е съвършено елегантен, прозорлив и спомагащ за цялостното асимилиране на тази необикновена история, на която благодарение на издателство „Вакон“ ние можем да се насладим вече и в родината на младия автор – ентусиаст.

Когато влезете в книжарниците и видите тази книга, не я подминавайте; освен атрактивната цена ще ви привлече и омагьосващата корица, а зачитайки се в анотацията е почти сигурно, че вече постепенно се пренасяте в мистичните паралели на Еквадор. Един роман за съзнателното преосмисляне на живота, пределите на любовта, безспирните, магнетични пейзажи и желанието за живот и неприкосновената свобода. Роман, разкриващ абсолютното майсторско изящество на създателя на „Другата България“ в Латинска Америка…

„Отвъд рая“ тук

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …