Начало / Читатели / „Отвъд рая“ от Владимир Стоичков (ревю)

„Отвъд рая“ от Владимир Стоичков (ревю)

Венцислав КОСТАДИНОВ

Винаги когато визуализираме в съзнанието си кътчета от Латинска Америка, си представяме живота там като латентна от останалия видим свят безграничност – хоризонти, осеяни с вечно нагорещен пясък, лашкаща се морска шир и слънцето, което от незапомнени времена доминира в небесата със своята неизчерпателна сила. Художествените образи в новия роман на Владимир Стоичков не странят от гореописаната представа. Напротив, дори са изградени допълнително пластове от тази изцяло тропическа картина.

В този роман откриваме изключително рядко срещано явление при изграждане на сюжетното настояще, защото едновременно лекотата и ефирността, с която са пропити страниците на „Отвъд Рая“, ни изтеглят с цялата си сила да се присъединим в курортно селище за отдих и почивка в Еквадор. Нещо повече, веднъж зачели се в първите редове, ние съпътстваме Георги и Елена – главните герои в книгата и ги следваме неотлъчно през тази смела вихрушка от спомените на Георги за чичо му, недовършения роман за фиктивната Елена и кратката почивка от реалността, прекарана в истински изпитания на чувствата.

Изпитания, провокирани от изострена сетивност, първобитност, страстен секс, неудържимо влечение към нощните забави и неутолимата жажда за желаното кътче свобода. Напълно съзнателната свобода на тялото, душата, сърцето и волята:

„Винаги трябва да пазиш онова парченце свобода, което ще ти позволи да избягаш, Георги.“

Владимир Стоичков сякаш поставя и намества всяка една дума на точното си място, така че няма излишни многословни разсъждения, които отклоняват читателското внимание. Но в книгата се откриват и много умели сентенции, свързани с общочовешкия порив за живот.

Докато абсолютното време царува в това отдалечено райско кътче, сюжетното повествование преминава трескаво от еднотипните вечерни забавления до тежкото убийство на местен сводник, като измежду тези две линии, пленени от оригиналния съспенс и мрачните пейзажи, жадно прелистваме страниците, докато най-после се наситим на края.

Тази книга не се чете на един дъх. Четенето й не се осъществява и на няколко пъти. Тя се съпреживява изцяло, като се попие всяка една дума от първата до последната страница, за да остане трайния ефект на прочетеното дълго време.

Стилът на Стоичков е съвършено елегантен, прозорлив и спомагащ за цялостното асимилиране на тази необикновена история, на която благодарение на издателство „Вакон“ ние можем да се насладим вече и в родината на младия автор – ентусиаст.

Когато влезете в книжарниците и видите тази книга, не я подминавайте; освен атрактивната цена ще ви привлече и омагьосващата корица, а зачитайки се в анотацията е почти сигурно, че вече постепенно се пренасяте в мистичните паралели на Еквадор. Един роман за съзнателното преосмисляне на живота, пределите на любовта, безспирните, магнетични пейзажи и желанието за живот и неприкосновената свобода. Роман, разкриващ абсолютното майсторско изящество на създателя на „Другата България“ в Латинска Америка…

„Отвъд рая“ тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

unnamed

Писател представя света на психоактивните растения

Майкъл Полан полага важни въпроси за дрогите This Is Your Mind On Plants, както се …