Начало / Свят / Паднаха ограниченията за книги, съхранявани от британските затворници в килиите им

Паднаха ограниченията за книги, съхранявани от британските затворници в килиите им

Държавният секретар към Министерството на правосъдието в Обединеното кралство Майкъл Гов, официално отмени рестрикциите относно съхраняваните от британските затворници книги в техните килии, съобщи thebookseller.com. Затворниците вече могат да съхраняват повече от 12 книги, които могат да им бъдат изпращани от близки и роднини директно.

Гов коментира пред Би Би Си:

„Тези, които днес лежат в затвора, утре могат да бъдат потенциално активни за страната, които да имат принос към обществото. Ако гледаме на тях единствено като проблеми, които трябва да бъдат затворени, ние губим възможността да спестим на гражданите както пари, така и болка.”

Въпреки това управниците на затворите запазват правото си да не допускат затворниците да четат книги, които те определят като неподходящи или застрашаващи по някакъв начин сигурността на институцията. Затворниците ще продължат да имат ограничения за броя на личните вещи, които включват и книги.

„Много сме доволни от свободомислието на Майкъл Гов и приветстваме неговото решение да махне ограниченията. През 2014 г. ние предприехме всякакви стъпки в опити да убедим предишния държавен секретар към Министерството на правосъдието Крис Грейлинг, че тези отвъд решетките трябва да имат право да изпращат книги на затворниците. Четенето е един от основните фактори за реабилитация”, коментира Тим Годфрей, изпълнителен директор на Асоциацията на книготърговците в Обединеното кралство.

Законът за забрана на затворниците да получават книги отвън беше въведен през ноември 2013 г. Почти веднага обаче започнаха бурни протести срещу него от страна на литературното общество във Великобритания. Против се изказаха писатели като Казуо Ишигуро, Салман Рушди, Филип Пулман, Антъни Хоровиц, Марк Хадън, Карол Ан Дъфи и др. Решението беше обявено за незаконосъобразно от Върховния съд в страната още през декември 2014 г. и официалното му падане беше въпрос на време.

Свързани заглавия
Увеличен е броят на книгите, които британските затворници могат да съхраняват в килиите си

Забраната британските затворниците да не получават книги отвън остава

Британските писатели продължават борбата срещу закона, забраняващ затворниците да получават книги

Закон, забраняващ на затворниците да получават книги, разгневи писатели
Писателите затворници

Прочетете още

243684_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (25 март – 31 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Светулки зад решетките от Мира Добрева 2. През август ще се видим …