Начало / Свят / Тръгва делото срещу Грег Мортенсън за измама

Тръгва делото срещу Грег Мортенсън за измама

Авторът на „Три чаши чай” влиза в болница

Проблемите на автора на „Три чаши чай” Грег Мортенсън продължават. Адвокатите от щата Монтана Мишеле Рейнхарт и Жана Прайс ще заведат дело срещу писателя, пише „USA Today“. Те го обвиняват в мошеничество в благотворителните му дейности и лъжа относно броя на училищата, построени от него в Пакистан и Афганистан. Както от известно време е ясно, култовият мемоар на нобеловия номинат е измислен и описаните събития не отговарят на действителността. Градският съд в Монтана ще съди Мортенсен за „измама, корупция, обида и нечестно забогатяване”.

Друг автор, Джак Кракауер, който беше гост на популярното шоу „60 минути” по американския канал „CBS”, също намекна, че може да съди Мортенсън. Той е дарил 75 000 долара на „Централен азиатски институт” на Мортенсен. Кракауер написа експозе в 75 страници, озаглавено „Три чаши измама: Как Грег Мортенсън, хуманитарен герой, изгуби своя път”. „Мортенсън използва своя фалшив мемоар, за да спечели десетки милиони долари от нищо неподозиращи читатели, сред които бях и аз самият”, е заявил в студиото Кракауер.

„Централен азиатски институт” затвори врати в петък. Съдът в Монтана е потърсил адвоката на институцията, но отговор към момента няма. Според изявление в официалната страница на института, Мортенсън е в дома си в Бозман и скоро ще му бъде направена сърдечна операция.

Прочетете още

valeri_petrov_cover-1200x900-ezgif.com-webp-to-jpg-converter

Валери Петров – цитати от вечни интервюта

Думите греят на рождения му ден Дете е на учителка по френски и софийски адвокат …