Начало / Свят / Тръгва делото срещу Грег Мортенсън за измама

Тръгва делото срещу Грег Мортенсън за измама

Авторът на „Три чаши чай” влиза в болница

Проблемите на автора на „Три чаши чай” Грег Мортенсън продължават. Адвокатите от щата Монтана Мишеле Рейнхарт и Жана Прайс ще заведат дело срещу писателя, пише „USA Today“. Те го обвиняват в мошеничество в благотворителните му дейности и лъжа относно броя на училищата, построени от него в Пакистан и Афганистан. Както от известно време е ясно, култовият мемоар на нобеловия номинат е измислен и описаните събития не отговарят на действителността. Градският съд в Монтана ще съди Мортенсен за „измама, корупция, обида и нечестно забогатяване”.

Друг автор, Джак Кракауер, който беше гост на популярното шоу „60 минути” по американския канал „CBS”, също намекна, че може да съди Мортенсън. Той е дарил 75 000 долара на „Централен азиатски институт” на Мортенсен. Кракауер написа експозе в 75 страници, озаглавено „Три чаши измама: Как Грег Мортенсън, хуманитарен герой, изгуби своя път”. „Мортенсън използва своя фалшив мемоар, за да спечели десетки милиони долари от нищо неподозиращи читатели, сред които бях и аз самият”, е заявил в студиото Кракауер.

„Централен азиатски институт” затвори врати в петък. Съдът в Монтана е потърсил адвоката на институцията, но отговор към момента няма. Според изявление в официалната страница на института, Мортенсън е в дома си в Бозман и скоро ще му бъде направена сърдечна операция.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

2389samladeVerk

Роман за любовта към книгите спечели наградата „Август Стриндберг”

Най-престижното шведско отличие отиде при Лидия Сандгрен Психолог по образование, тя работи върху дебюта си …