Начало / България / Стефан Цанев е най-популярният български писател

Стефан Цанев е най-популярният български писател

Стефан Цанев е най-популярният български писател, става ясно от социологическото изследване „Читателски практики в България“. Авторът на  „Български хроники“ е най-споменаваното име на въпроса: „Можете ли да назовете съвременни български автори (поети и писатели). След Цанев в изследването се нареждат Валери Петров, Иво Сиромахов, Недялко Йорданов, Антон Дончев и Иван Вазов.

В своеобразния топ 10 са и Георги Господинов, Людмила Филипова и Алек Попов. Челната тройка на най-споменаваните автори не се е променила в сравнение с подобни изследвания през 2009 г. и 2006 г.

53% от интервюираните посочват, че в последната една година не са прочели нито една книга от български автор. За сравнение, този процент през 2009 г. е бил 47.

Най-популярният чуждестранен автор у нас за 2014 г. е Паулу Коелю. Дан Браун, който през 2009 г. е бил №1 в тази класация, вече е втори. Новото име в тройката за последните 5 години е Хорхе Букай. Сред популярните писатели са още Нора Робъртс, Сандра Браун, Стивън Кинг, Джоан Роулинг, Даниел Стийл, Джон Гришам, Сидни Шелдън, Умберто Еко и Джеймс Хадли Чейс.

Изследването се прави през няколко години и е поръчано от фонд „Научни изследвания“ към СУ „Св. Климент Охридски“ и Асоциация Българска книга. То е дело на екип с ръководител проф. Александър Кьосев. В екипа му са включени професорът по библиотечни и информационни науки Александър Димчев, социологът доц. Петя Кабакчиева, психологът Емилия Алексиева, културологът Моника Вакарелова и студентски изследователски екипи. На терен е извършено от агенция „Алфа Рисърч“ с ръководител Боряна Димитрова.

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” за най-продаваните книги в САЩ

Бестселър листата на „Ню Йорк Таймс” е една от най-авторитетните в света. Класацията беше обновена …

Един коментар

  1. Толкова по-зле за българският читател!