Начало / Свят / Рик Риърдън беше избран за детски писател на годината в САЩ

Рик Риърдън беше избран за детски писател на годината в САЩ

Журито лиши Грег Мортенсен от предвидената за него специална награда

Рик Риърдън, авторът на приключенските бестселъри „Червената пирамида“ и „Пърси Джаксън и боговете на Олимп“, беше избран за писател на годината от 524 хиляди млади читатели в САЩ, съобщи в. „USA Today”. Наградата за най-добър илюстратор на годината взе Дейвид Уизнър. „Пърси Джаксън и боговете на Олимп“ попадна и в Топ 100 на „Малкото голямо четене“.

Останалите победители, класирани в групи според възрастта на децата, за които са предназначени книгите, са: Джоана Кърби, Джарет Кросочка, отново Риърдън (в категорията V-VІ клас), Джон Грийн и Дейвид Левидън.

Грег Мортенсен, авторът на „Три чаши чай“ който предварително беше селектиран за специалната награда на конкурса, беше лишен от нея. Журито се отказа да му я даде заради течащото срещу него разследване за мнима благотворителност, предизвикано от алпиниста Джон Кракауер (също автор на книга).

Риърдън, който е бивш учител, заяви, че писането на две книги годишно не е лесна работа, но пък го прави доброволно и не се оплаква. Той обяви, че току-що е завършил поредния си роман „Синът на Нептун“, който ще бъде публикуван през октомври.

Непрофесионалният Детски съвет по книгата в САЩ (cbcbooks.org) е организация, подпомагана от издатели, която дава единствените национални награди за детски книги. Изборът на младите читатели се формира чрез гласуване лично от тях в книжарници, библиотеки и онлайн.

Фото: en.wikipedia.org

Прочетете още

anita-jankovic-AowxSxBwv_4-unsplash

Четене преди сън удвоява речника на децата

Книгите са ключови за тях Четящите родители са истинска благословия за най-малките – достатъчно е …