Начало / Свят / Марио Варгас Льоса е подложен на жестоки критики в Латинска Америка

Марио Варгас Льоса е подложен на жестоки критики в Латинска Америка

Нобелистът подкрепя представител на радикалната левицаЛьоса през 1990 г. като кандидат президент
Фото:en.wikipedia.org

Марио Варгас Льоса – нобеловият лауреат за литература за 2010 г., е подложен на остри критики не само в родината си Перу, а и в цяла Латинска Америка. Гневът на неговите почитатели е породен от откритата му подкрепа за Олянта Умала – един от кандидатите за президент на Перу.

Умала е бивш армейски офицер, политически обвързан с левицата и националистически настроените перуанци. Неговата мечта е възстановяването на Тауантинсуйо – някогашната империя на инките. А това може да стане като се обединят Перу и Боливия, които са държавите с най-много индианци на континента.

Критиците на Варгас припомнят неговата възраст и отговорност към хората по цял свят и му препоръчват да се въздържа от политически изяви. И двете кандидат-президентски кандидатури – на Умала и Кейко, дъщерята на бившия му политически противник Фухимори, са компрометирани. Но Варгас се надява експолковникът да повтори политиката на бившия бразилски президент Лула да Силва, който гравитира от лявото политическо пространство към центъра.

Льоса се кандидатира за президент на Перу през 1990 г. и губи изборите срещу Алберто Фухимори. Малко по-късно заминава за Испания и през 1993 г. получава испанско гражданство.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

184965240_310017720690831_2278008152722929302_n

„13 века България” избра за книга на годината „Времеубежище”

Наградата се връчва за десети път Общо 33 бяха номинираните творби – в краткия списък …