Начало / България / Излязоха „Уесекски истории“ на Томас Харди

Излязоха „Уесекски истории“ на Томас Харди

От дълго време в българските книжарници липсваха емблематичните творби на Томас Харди. Сега тази празнина донякъде е запълнена от сборника „Уесекски истории“, отпечатан от „Изток-Запад“.

В луксозния том са публикувани освен цикъла „Уесекски истории“, така и три разказа от „Малки житейски парадокси“, далият името на сборника разказ от „Преобразилия се мъж“, като е добавен и разказът „Просто интермедия“, първоначално поместен в периодичния печат. Илюстрациите са дело на художника Петър Станимиров.

Томас Харди е английски романист, новелист и поет, роден на  2 юни 1840 г. Израства в малко изолирано селце в работническо семейство. По онова време началното образование не било задължително и много деца оставали неграмотни. Майката на Томас обаче смятала, че той заслужава образование и на деветгодишна възраст го изпраща в църковно училище. След завършването му малкият Харди заминава за Лондон, където учи пет години за архитект, като паралелно самостоятелно изучава старогръцки и латински. Завършва и се връща в Дорсетшир, където прави първите си литературни опити. Голяма част от живота му преминава в пътувания между родния Дорсетшир и Лондон. От 1874 г. започва да пише разкази, като за основа на сюжетите им взима истории от родния си край. Романите му „Тес от рода Д’Ърбървил“ и „Невзрачният Джуд“ шокират викторианското общество и са отхвърлени от критиката. Вследствие на тази негативна реакция Харди спира да пише романи и до края на живота си се отдава на поезията. Томас Харди оставя богато и разностранно творчество ‒ той е автор на 14 романа, 4 сборника с разкази, 8 стихосбирки, както и на повече от 50 разказа. Като сюжети разказите са близки до романите на писателя и дават ясна представа за неговите разбирания и поглед към света. Английският класик поетизира селския бит, неговите разнообразие и непреходна виталност, както и богатата душевност на селските жители. За творчеството на писателя е характерен балансът между природното и социалното, конкретното и общочовешкото.

Свързани заглавия

Томас Харди: Нищо не е толкова странно, че да не се е случвало никога

„50 нюанса сиво” увеличи продажбите на книга на Томас Харди

Най-великите британски романи за всички времена

10-те най-драматични смъртни случая в литературата

 „Уесекски истории“ тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!