Начало / Свят / Южноафриканска писателка спечели наградата „Артър Кларк”

Южноафриканска писателка спечели наградата „Артър Кларк”

Победителката Лорън Бюкес: „Книгата е за магията и технологията”

Южноафриканската писателка Лорън Бюкес спечели британската награда „Артър Кларк”. Тя получи приза за най-добра научнофантастична книга за своя роман „Zoo City”. Творбата е издадена от „Angry Robot”.

Лорън Бюкес изненадващо изпревари фаворита Иън Макдоналд, а също така Ричард Пауърс и Патрик Нес. Тя стана деветата жена, спечелила наградата. Представи я трикратният победител Чайна Миевил.

„ЮАР е страхотно място да живееш и да пишеш. Технологиите тук се развиват по-различно. Едновременно сме Трети свят, но и първи, така да се каже. Книгата е за магията и технологията и е прекрасно че беше наградена”, коментира Бюкес.

Наградата „Артър Кларк” се дава за най-добър научнофантастичен роман, публикуван за първи път в Обединеното кралство през предходната година. Призът е учреден с безвъзмездната помощ на писателя фантаст Артър Кларк. Маргарет Атууд е първата носителка на наградата, дадена й през 1987 г. Тогава тя получи 1987 паунда, докато Лорън Бюкес взима 2012 паунда, защото по регламент победителят получава паричния еквивалент на годината, в която печели.

Фото: picasaweb.google.com

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

Cover

Одисей и изгубеният рай на носталгията

Юлия ПЕТКОВА „Незнанието“ от Милан Кундера в превод на Боян Знеполски На гръцки „завръщане“ е …