Начало / България / България ще бъде акцент на фестивала „Европа на майчините езици”

България ще бъде акцент на фестивала „Европа на майчините езици”

Литературни четения, изложба, филми и музика „от държавата с най-голяма корупция в ЕС” в Залцбург

България ще е във фокуса на фестивала „Европа на майчините езици”, който ще се проведе от 4 до 6 май в Залцбург. Директорът на литературния дом, в който ще се проведе събитието, Томас Фридман е организирал четения, изложба, филми и музика „от държавата с най-голяма корупция в Европа, чиито жители са с най-големи слабости в четенето”. Фридман очевидно има предвид данните от последните изследвания на корупционния индекс и на читателските нагласи на Стария континент.

„Всички новини, които пристигат от България, са негативни – казва Фридман пред австрийския вестник „Дер Щандарт” – В България годишно се публикуват 5 000 нови заглавия и повечето от тези книги са леки за четене и пълни със забавна ирония.”

Голяма част от българските представители на фестивала живеят в Германия и Австрия. Много от тях са издавани на немски език. Свои произведения ще четат Димитър Динев, Владимир Зарев, Георги Господинов, Алек Попов, Цвета Софрониева и Мирела Иванова. Близнаците Владигерови ще свирят техния „Балкан-джаз”. Ще се излъчат и филмите „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде”, „Дзифт” и „Мила от Марс”.

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …