Начало / България / Огромен интерес към премиерата на „Кървави поля. Европа между Сталин и Хитлер“

Огромен интерес към премиерата на „Кървави поля. Европа между Сталин и Хитлер“

Огромен интерес предизвика премиерата на книгата на Тимъти Снайдър „Кървави поля. Европа между Сталин и Хитлер“.  Столичната книжарница „Хеликон-България“ (бул. „Цар Освободител“ № 4) се оказа тясна за всички желаещи да чуят  анализа на проф.  Михаил Неделчев, историка доц.  Михаил Груев и г-н Соломон Бали.

„Книгата в потресаваща. Надали може да има човек, който да я прочете и след това да не определи себе си като анти комунист.  Написана е след изчитането на огромен брой документи, архивни текстове. В нея има безброй сюжети. Но не се разпада в разказването на тези по-големи или по-малки истории. Много е последователна. Централна тема е договорът Молотов-Рибентроп и начинът, по който двата най-тоталитарни режима действат в удивителен синхрон. Авторът отново и отново се връща на престъплението с подялбата на Полша. Този синхрон съществува дори във времето, в което тоталитарните режими воюват. Този синхрон е не само в унищожаването на евреите, но и в начина, по който страдат беларуси, украинци и поляци. Това е задължителна за четене книга“, каза Неделчев.

„Книгата поставя фундаментален въпрос. Човешката природа. Не може човек да остане равнодушен към целия този разказ и да не даде една осъдителна присъда на двата тоталитарни режима“, допълва Груев.

„Кървави поля. Европа между Хитлер и Сталин“ на Тимъти Снайдер (изд. Рива) излиза на български език в превод на Аглика Маркова. Изследването на професора по история в Йейлския университет разказва за изтребленията на 14 млн. души в Украйна, Полша и Прибалтика, извършени от двата тоталитарни режима в Европа на Хитлер и Сталин. Преведена на 30 езика, книгата получава Лайпцигската награда за европейско разбирателство и наградата за хуманитаристика на името на Ралф Уолдо. През 2010 г. тя е обявена за книга на годината от списание Atlantic, от Economist, Financial Times, Independent, New Republic, списание Reason и др.

У нас половината от разходите по издаването на книгата на български са събрани от спомоществователи по време на протестите срещу управлението на България от май 2013 до август 2014 г. Инициативата е на Красен Станчев и Надя Данова.

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …