Начало / България / Излиза „Войните на Цезар” – номер 5 в серията за бойната история на света

Излиза „Войните на Цезар” – номер 5 в серията за бойната история на света

Поредицата „История на войните” на изд. „Милениум” нараства с още едно любопитно издание – „Войните на Цезар”. В нея Георги Марков разказва за бойните триумфи на най-известния римски пълководец срещу галите и германските племена.

Походът на Гай Юлий към най-високите нива на властта в Рим продължава с гражданска война срещу Гней Помпей, която Цезар печели съкрушително. След това той се намесва в спора за престола в Египет между Птолемей XIII и 21-годишната му сестра Клеопатра – история, която вдъхновява и до днес писатели, музиканти и режисьори. От интимната връзка с младата принцеса се ражда сина им Птолемей XV Цезарион, а тя се превръща в най-легендарната царица в историята на африканската държава. Военният му поход продължава към Понтийското царство в Мала Азия. Кампанията срещу Фарназ II е светкавична и завършва с легендарното послание Veni, vidi, vici – „Дойдох, видях, победих”.

„Парадоксално или не Цезар не намира смъртта си на бойното поле в Сирия, Египет или Партия – а в сградата на Сената. В самото сърце на Републиката, за която е направил толкова много и която подкопава със стихийните си успехи. Ала кинжалът на Марк Брут не може да спре колелото на събитията, което Цезар е завъртял. Рим най-сетне е готов да се превърне в това, което легионите му са създали – империя”, пише в книгата си Георги Марков.

„Войните на Цезар” е петата книга в поредицата на издателство „Милениум” „История на войните”. Досега в нея влязоха „Походът на Александър” и „Гръко-персийските войни” от Георги Марков, „Наполеон – възход и погром” от Юлиян Недев и „Тридесетгодишната война” от Александър Стоянов. Авторите са от прочутия клуб „Военна история”, който има хиляди почитатели сред интересуващите се от световните конфликти.

Прочетете още

214864_b

„Люляковите момичета” – въпреки войната, заради човека

„Люляковите момичета” (изд. „Изток-Запад“) е разказ за три жени, жертви на най-ужасяващите фрагменти на миналото. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *