Начало / Свят / Министър Майкъл Гов: „Всяко дете трябва да чете 50 книги годишно“

Министър Майкъл Гов: „Всяко дете трябва да чете 50 книги годишно“

Затварянето на библиотеки не подпомага четенето, апострофират го британски детски писатели

Министърът на образованието на Великобритания Майкъл Гов е на мнение, че всяко дете на възраст около 11 години трябва да чете по 50 книги на година, за да развива както познанията си по литература, така и своя речник и обща култура, пише „Индипендънт”. Това прави приблизително по едно произведение на седмица. Гов е бивш журналист и автор на четири книги.

Изданието е попитало и трима водещи детски автори на Острова – Филип Пулман, Майкъл Морпурго и Майкъл Розен, както и двама експерти по книгите в редакцията – Кейти Гест и Джон Уелш, да изберат подходящи творби за целта. Най-известните сред селектираните произведения са: „Алиса в страната на чудесата“, „Пинокио“, „Емил и детективите“, „Коледна приказка“, „Щастливият принц“, „Островът на съкровищата“, „Старецът и морето“, „Тайната градина“, „Фамилията Муминтрол“, „Властелинът на пръстените“, „Приключенията на Шерлок Холмс“, „Малки жени“, „Сребърният меч“, „Фермата на животните”.

Избирането на книги очевидно е донесло голямо удоволствие на интервюираните. Те обаче твърдят, че правителството, включително и Гов си противоречат като поставят такава цел и също така масово затварят библиотеки в страната.

„Идеята изглежда добра на пръв поглед, но като се затварят библиотеки, някои деца са лишени от шанса да се докоснат до света на книгите. Това е престъпление”, коментира Майкъл Морпурго.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

95236516_3002985363073281_3512410240190513152_n

Купуваме си книги, за да се почувстваме щастливи

По-важен е мигът в книжарницата, отколкото прочита им Броят на купените заглавия по правило е …