Начало / Свят / Тери Пратчет продължава борбата за правото на евтаназия

Тери Пратчет продължава борбата за правото на евтаназия

Писателят представя филм за клиниките за самоубийства

Последните моменти от края на болен англичанин, който пътува към швейцарска клиника, извършваща евтаназия, ще бъдат показани в документален филм, представен от автора сър Тери Пратчет.

Писателят, който е диагностициран през 2008 г. с болестта на Алцхаймер, твърдо отстоява позицията, че на неизлeчимо болните трябва да се позволи сами да изберат кога да сложат край на живота си. „Убеден съм, че на всеки инвалидизиран и неизлечимо болен трябва да бъде позволено да избере часа на смъртта си. Аз искам да знам повече за тези клиники, в случай че пожелая да отида там”, казва Пратчет, цитиран от „Гардиън”.

В едночасовия филм, който ще бъде излъчен това лятото от BBC 2, Пратчет сравнява как в различните европейски страни се справят с този проблем и отговаря на хора, искащи да контролират кога и как да сложат край на живота си.

„Евтаназията е важна тема във Великобритания и това е шанс публиката на BBC 2 да разбере позицията на сър Тери – как той се бори с трудните въпроси, които мнозина в страната си задават. Надявам се това да предизвика конструктивен дебат , като се ангажират с мнения хора от целия спектър”, заявява Шарлот Мур, редактор в отдел „Документални филми“ в BBC.

Фото:en.wikipedia.org

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

dante

Редактираха Данте в опит за повече коректност

700-годишнината от смъртта на великия поет честваме през 2021-а Пасажи, които са обидни за исляма, …