Начало / Критика / Kнигите за оцветяване – не само детска игра?

Kнигите за оцветяване – не само детска игра?

Жанета ХРИСТОВА, консултант гещалт психотерапия

Знаете ли, че и на българския пазар вече има книги за оцветяване, предназначени за възрастни? Ако приемем, че това не е само поредното модно увлечение, то логично е да си зададем въпроси като: какво ги прави толкова популярни в някои страни, за кого са предназначени и как да ги използваме?

Книгите за оцветяване от „пораснали деца“ са се превърнали в една от новите сензации на световните книжни пазари, заради умелото съчетание на две важни „условия“ за техния успех – удоволствие и терапевтични ползи, – единодушни са експерти в областта на невропсихологията, психотерапията и арт терапевтичните практики.

Удоволствието като много лично преживяване обаче може да бъде усетено в пълна степен единствено през докосването до книгите. Автори и издатели са помислили за всичко – магнетичен дизайн от символични фигури и изящни детайли, отпечатани върху красива, пропускаща светлината, хартия. На нас, ползвателите, са оставили свободата на избора – да си открием подходящото средство за рисуване (можем да избираме сред разнообразието от моливи, писци, флумастери), да създадем обстановката, която ни предразполага и… да се отдадем на личния си творчески процес. Предизвикани сме да впрегнем интуиция и сетива, да изпробваме границите на своята сръчност и дързост, и да останем с резултата от произведението си такъв, какъвто сами го създадем!

В България издателство Locus Publishing стартира под марката Ink с първите две книги от поредица за оцветяване – мандали и витражи в стил Tiffany. За силата на мандалите и ползите от работата с тях свидетелства и личния опит на известния швейцарски психиатър и психотерапевт Карл Юнг, който е бил голям техен любител и през тях е изследвал психологическите си трансформации.

Независимо какъв дизайн за оцветяване ще предпочетете, най-осезаемата полза при работа с тези книги, която специалистите категорично отчитат, е свързана с намаляване нивата на нежелания стрес. А колкото по-сложен е предпочетеният за оцветяване дизайн, толкова по-добри условия се създават едновременно за гимнастика  на ума и отмора на ума и тялото. Работата с цветове и детайли подобрява уменията в областта на фината моторика (координацията очи – ръце), развива сетивата, усета към детайла, увереността и творческите заложби.

Освен като много забавно, за себе си намирам заниманието и за много отпускащо. Усещането за лекота и презареждане е едновременно и на психическо, и на физическо ниво. От около месец целенасочено отделям време за оцветяване почти ежедневно и съм установила, че когато потъна в практиката, имам нужда да държа бележник наблизо – винаги имам по някоя нова идея, която бих искала да запиша и да разработя в повече детайли по-късно. Това се случва и когато, докато оцветявам, съзнателно мисля по дадена тема, но и в случаите, когато използвам практиката само като медитация, с която опитвам просто да „изключа“. Повторяемостта на детайлите позволява да мозъка да се разконцентрира, а след това отово да се фокусира, но вече много по-дисциплинирано върху конкретна тема, затова е много подходящо да се използва и като пауза за почивка в процес на учене.

Намирам книгите за изключително полезни при работата на психотерапевти от различни направления, арт терапевти, обучители и специалисти,  работещи в областта на холистичните практики. Вече изпробвах оцветяването и в своята професионална практика и резултатите бяха показателни. В гещалт психотерапията се поставя акцент върху работа с експерименти, а книгите за оцветяване са богат източник на възможности за спонтанно сътворени творчески занимания. Те предразполагат към естествено навлизане в темите на клиента и подпомагат осъзнаването му. Готовите структури, които търсят довършване, подпомагат работа с концепции като фигура и фон, незавършена работа, работа с полярности; улесняват и подпомагат работата с теми като склонност към перфекционизъм, липса на фокусиран интерес и др. В някои конкретни случаи има данни за използването им с добри резултати при депресивни състояния, при хора, претърпели насилие или травми, при работа със зависимости и дори за подобряване състоянието на пациенти с Алцхаймер.

Освен в индивидуална практика, намеренията ми са да ползвам книгите и при работа в групи. Творческите експерименти през изкуството подпомагат изразяването на емоциите и чудесно се съвместяват с експериментите за осъзнаване, към които арт терапевтичните практики са насочени. В нашата терапевтична телесно-ориентирана програма биха били чудесен комплимент към практиките ни, свързани с работа през сетивата, движение и танц, и mindfulness.

Каквито и да са многостранните ползи от оцветяването за възрастни, едно е сигурно – заниманието носи полъх от безгрижието на детството! А не е ли това само по себе си достатъчен мотив да поискаме да се обградим с изразните средства на цветовете и да си доставим малко удоволствие, като се впуснем в приключенско пътуване из Колоритания! Убедете се сами.

 

Авторката е водещ на програма S.E.N.S.E – психотерапия и телесно-ориентирани практики.

„Витражи „Тифани“. Книга за оцветяване“ тук

„Мандали. Оцветяване по номера“ тук

Прочетете още

195820807

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” (15 април – 21 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА  ––––––––––– 1. „Just For The Summer“ от Аби Хименес (нова в класацията) 2. …