Начало / България / С премиера на „Слуховидецът на века“ стартира програмата „110 години Елиас Канети“

С премиера на „Слуховидецът на века“ стартира програмата „110 години Елиас Канети“

Във връзка с навършването на 110 години от рождението на Елиас Канети  международно дружество „Елиас Канети“ е създало програма за отбелязването на годишнината. Паметната плоча ще бъде поставена на фасадата на родната къща в Русе на носителя на Нобелова награда за литература за 1981 г. Ще бъдат организирани четения, прожекции на филм в пет български града, представяне на книгите на писателя , съобщи news.ruse24.bg.

Като част от честванията от печат излиза книгата „Слуховидецът на века“. Сборникът с творби на Канети ще бъде представен на 29 юни, понеделник, от 17,30 ч в Балабановата къща в Пловдив. Водещ на премиерата ще бъде проф. Пенка Ангелова –  съставител и редактор на сборника. Самата тя дълги години е водила кореспонденция с Канети.

Елиас Канети е роден в Русе на 25 юли 1905 г. Отличен е с Голямата литературна награда на Баварската академия за изящни изкуства (1969), Голямата австрийска държавна награда (1967), престижната германска награда „Георг Бюхнер“ (1972), наградите „Нели Закс“ (1975), „Йохан Петер Хебел“ (1980) и „Франц Кафка“ на град Клостернойбург (1981).  През 1981 г. Елиас Канети получава Нобеловата награда за литература за цялостното си творчество, характеризиращо се с далновидност, идейно богатство и художествена мощ, а две години по-късно му е присъден големият орден за заслуги на Федерална република Германия. Елиас Канети умира в Цюрих на 14 август 1984 г. Книгите му са преведени на повече от 25 езика.

Книги от Канети тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!