Начало / България / С премиера на „Слуховидецът на века“ стартира програмата „110 години Елиас Канети“

С премиера на „Слуховидецът на века“ стартира програмата „110 години Елиас Канети“

Във връзка с навършването на 110 години от рождението на Елиас Канети  международно дружество „Елиас Канети“ е създало програма за отбелязването на годишнината. Паметната плоча ще бъде поставена на фасадата на родната къща в Русе на носителя на Нобелова награда за литература за 1981 г. Ще бъдат организирани четения, прожекции на филм в пет български града, представяне на книгите на писателя , съобщи news.ruse24.bg.

Като част от честванията от печат излиза книгата „Слуховидецът на века“. Сборникът с творби на Канети ще бъде представен на 29 юни, понеделник, от 17,30 ч в Балабановата къща в Пловдив. Водещ на премиерата ще бъде проф. Пенка Ангелова –  съставител и редактор на сборника. Самата тя дълги години е водила кореспонденция с Канети.

Елиас Канети е роден в Русе на 25 юли 1905 г. Отличен е с Голямата литературна награда на Баварската академия за изящни изкуства (1969), Голямата австрийска държавна награда (1967), престижната германска награда „Георг Бюхнер“ (1972), наградите „Нели Закс“ (1975), „Йохан Петер Хебел“ (1980) и „Франц Кафка“ на град Клостернойбург (1981).  През 1981 г. Елиас Канети получава Нобеловата награда за литература за цялостното си творчество, характеризиращо се с далновидност, идейно богатство и художествена мощ, а две години по-късно му е присъден големият орден за заслуги на Федерална република Германия. Елиас Канети умира в Цюрих на 14 август 1984 г. Книгите му са преведени на повече от 25 езика.

Книги от Канети тук